Kultura ne zatvara vrata! Održan On-Line Festival besedništva “Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči”

Od strane Ozon
0 komentar

U nedelju, 13 decembra  u Sremskoj Mitrovici održan je On- line tradicionalni, 29. po redu Festival besedništva “Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči”

Zbog epidemiološke situacije u našoj zemlji i svetu, festival je održan online, a mogao se pratiti uživo preko Facebook stranice „Ustanove Srem“. 

“Sve propisane mere su ispoštovane u ovoj situaciji. Pozvali smo deset besednika i svi su se odazvali našem pozivu. Zahvaljujem se ispred ustanove za negovanje kulture „Srem“ i ispred grada Sremska Mitrovica i u svoje lično ime, posebno besednicima koji su došli u ovako teškoj situaciji i ispoštovali naš festival Besedništva,” rekla je Miroslava Ilijić, direktor ustanove.

Učešće na festivalu uzeli su besednici iz Beograda, Novog Sada, Prištine, Vrbasa, i još nekoliko mesta širom Srbije, kao i više njih iz Sremske Mitrovice. 

Prvo su se predstavili besednici iz kategorije autorske besede a to su, Janko Balšić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu govorio je besedu pod nazivom „Dok dišem nadam se“ , zatim Nataša Vignjević koja dolazi iz Dramsko recitatorskog studija kulturnog centra Vrbas , govorila je na temu „Danas svi ljudi nose maske“ , Kristina Omerović sa Pravnog Fakulteta Univerziteta u Beogradu predstavila se besedom „Ratnik svetlosti“ i Olivera Cvjetić sa Pravnog Fakulteta u Novom Sadu i govorila je besedu „Govori slika duše“.

U kategoriji interpretacija nastupilo je četiri besednika, to su Nikola Vukadinov koji dolazi iz Dramsko recitatorskog studija kulturnog centra Vrbas i govorio je  besedu „Na gori“ , Jovana Radović iz Dramsko recitatorskog studija kulturnog centra Vrbas koja govorila je besedu Miloša Grgutova, Nikola Stanković sa Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Zvečanu, govorio je besedu generala Milana Nedića povodom terorističkog bombardovanja Beograda 24. aprila 1944 godine i Avram Cvetković koji dolazi sa fakulteta umetnosti u Prištini govorila je besedu Frančeske DeSantisa „Život i nauka“ i u ekstemporima bila su  dva takmičara, Andreu Boškovic, Univerzitet Union u Beogradu i Jovana Marjanović, Lošić fondacija na temu „Kad korona progovori, svet zaćuti, rekla je Miroslava Ilijić.

Žiri: gospođa Olivera Jelkić, književnik i advokat iz Beograda, i predsednik Besedničkog sudskog veća, gospođa  Andrijana Videnović dramski umetnik iz Beograda i gospodin Zoran Levajac, advokat iz Sremske Mitrovice.

Festival se odvio pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i odnose s verskom zajednicom i gradom Sremska Mitrovica, organizatori festivala su „Ustanova za negu kulture Srem“ i uz svesrdnu podršku muzeja Srema.

Prijatelji festivala su gospođa Olivera Jelkić, gospodin Zoran Levajac, kao i slikari gospođa Verica Roljić Kovačić, gospođa Olga Perunović i gospodin Borko Kublić, koji tradicionalno dodeljuju svoja umetnička dela prvonagrađenima.

Podsećanja radi, Festival besedništva je manifestacija koja podstiče vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji, a lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada. Ovaj Festival neguje kulturu reči i izražavanja, a njegov moto je „svetlost reči“. Festival je osnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva i nastupaju srednjoškolci, studenti, glumci, pravnici, vojna i sveštena lica predstavljajući svoje institucije.

Prvi festival besedništva održan je 17. septembra 1992. godine. Zvukom fanfara i arijom Himne Festivala, čuvene Pindarove Prve Pitijske ode koju je otpevao Gradski hor „Sirmium cantorum“, pred tri hiljade gledalaca, sve je vraćeno unazad i vreme i ljudska misao. Beogradski retori i poznati glumci: Ljuba Tadić, Mira Banjac i Stevo Žigon bili su i Sokrat i Isidora Sekulić i Robespjer. Taj Festival imao je isključivo revijalni – teatralni karakter.

Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovali su naši najeminentniji glumci, vrsni besednici: Miša Janketić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Petar Kralj i mnogi drugi.

R. Bodirogić

Tekst je objavljen u sklopu projekta “ Kultura ne zatvara vrata” koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i