Krizni štab: Preporuke i zabrane

Od strane Ozon
0 komentar

Jučerašnji novi skok u broju zaraženih koji je prešao broj 100 doveo je do pooštravanja mera zaštite i nova pravila ponašanja koja svako mora da zna.

Na osnovu zvanične odluke Vlade Srbije, ove mere su donesene po preporuci struke, odnosno epidemiologa koji ponovo pozivaju na pridržavanje mera i socijalne distance.

Od danas je obavezno korišćenje zaštitnih maski u prevozu, a građanima se preporučuju maske i u svim zatvorenim prostorima, saopštila je Vlada Srbije nakon sednice Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

Do juče je korišćenje maski u javnom prevozu bilo opcionalno. Od danas je, međutim, obavezno korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu i putnicima koji ne nose maske neće biti dopušten ulaz u prevozna sredstva.

“Važno je napomenuti da maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci već građani mogu koristiti i pamučne maske ѕa višekratnu upotrebu i slično”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Što se tiče zatvorenih prostora, Krizni štab je juče uputio preporuku svim građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske, sa posebnim akcentom na pošte, banke, javne institucije kao i prodavnice i tržne centre.

Vlada je prihvatila tu sugestiju, ali na nivou preporuke, tako da ona ipak nije obavezna.

Krizni štab je na jučerašnjoj sednici odlučio da da preporuku i da se zabrane posete bolnicama, kao što je to bio slučaj tokom vanrednog stanja. I ova odluka donesena je u okviru mera kojima se sprečava širenje koronavirusa

Možda Vam se svidi i