Koronavirus potvrđen kod još 7.818 građana Srbije, preminulo 57 osoba

Od strane Ozon
0 komentar

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 57 osoba, dok je koronavirusaom zaraženo 7.818 ljudi od 20.514 testiranih uzoraka.

Na sajtu covid19.rs navodi se da je trenutno u bolnicama širom zemlje smešteno 8.317 pacijenata, a na respiratorima je njih 289.

Od početka epidemije u zemlji, pre devet meseci, urađeno je 1.936.157 testova na kovid19, a zaraza je potvrđena kod 234.027 ljudi. Ukupno su od posledica zaražavanja preminule 2.062 osobe, uz procenat smrtnosti od 0,88 odsto.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus trenutno je potvrđen kod 1.798 korisnika i 807 zaposlenih.

Od posledica oboljevanja do sada se oporavilo 1.526 korisnika i 701 zaposleni u ovim ustanovama.

Nakon što je danas Velika Britanija počela masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek rekao je da se naš sistem ozbiljno sprema za vakcinaciju stanovništva, navodeći da nema dileme da li se treba vakcinisati.

Đerlek je rekao da su urađeni akcioni planovi, da se vodi računa gde će skladištiti vakcine i kako će se sve to sprovesti.

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da nije važno iz koje zemlje dolazi vakcina, jer se odobrava i daje u upotrebu na osnovu pouzdanih studija, navodeći da su Fajzerova i ostale poznate vakcine do sada pokazale bezbednost.

On je za televiziju Prva rekao da će, čak i kad bude počela vakcinacija, postojati mogućnost zaražavanja, jer, ako je vakcina bezbedna 95 odsto, kako kaže, preostalih pet odsto su šansa da se osoba zarazi.

Dodao je da se otpor vakcinaciji očekuje, jer je većina protiv iz „nekih ideoloških razloga i vakcinu vide kao zlo“.

Nadeo je i da je potrebno da blizu 70 odsto građana stekne imunitet da bi korona nestala iz naše populacije.

Međunarodni konsultant za imunizaciju u Unicefu i Svetskoj banci Dragoslav Popović izjavio je danas da će 2021. biti godina vakcinacije.

Popović za RTS navodi da su vakcine stigle u pravom momentu kao rezultat ogromne mobilizacije nauke i tehnologije, u momentu kada su one najviše potrebne.

Kako je rekao, sve vakcine su išle različitim putevima, ali se došlo do istog rezultata.

U narednim nedeljma i mesecima, kako kaže, doći će još vakcina protiv koronavirusa i to će poboljšati situaciju kada je reč o njihovoj dostupnosti i cenama.

Popović je rekao i da je važno da se ne preskoči nijedan korak i da se dokazi o bezbednosti i neškodljivosti vakcine provere preko regulatornih tela koja su najvažnija brana za svaku zemlju.

Izvor: Insajder

You may also like