Nema radnika koji se nije zabrinuo za svoje radno mesto zbog novonastale vanredne situacije, a koronavirus naročito je pogodio paušalce.Preduzetnici koji rade sami za svoju platu, poput frizera, kozmetičara, krojača, taksista, počeli su privremeno da zatvaraju radnje. 

U APR kažu da je u protekla tri dana čak 937 preduzetnika tražilo da zamrzne status, kako ne bi morali da plaćaju obaveze. Tokom epidemije frizeri i kozmetičari nemaju gotovo nikakve prihode, pošto im je posebnim odlukama u pojedinim gradovima već zabranjen rad. Očekuje se da će narednih dana taj broj biti znatno veći.
Kako objašnjavaju u APR, oni imaju mogućnost da na određeno ili neodređeno vreme prekinu obavljanje delatnosti, odnosno da „zamrznu“ poslovanje. U ovoj agenciji su im preporučili da ne dolaze u Brankovu ulicu da bi na šalteru predali dokumentaciju, već da papire šalju poštom. Osim obrazaca za prekid rada potrebno je da uplate i naknadu od 750 dinara. To takođe mogu uraditi elektronski.
Zakonom o privrednim društvima utvrđena je obaveza preduzetnika da o periodu prekida obavljanja delatnosti istakne obaveštenje na mestu u kome obavlja delatnost. Paušalci u redovnim okolnostima privremeno odjavljuju radnje radi korišćenja godišnjeg odmora, bolovanja, u slučaju problema u poslovanju…

eKapija

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik