Kafenisanje: “Samo da smo napolju”

Od strane Ozon
0 komentar

Kafići i restorani ponovo su otvoreni za goste, a prvoga dana mnogi su iskoristili priliku da skoknu do najbližeg mesta koje ima – baštu.

“Uživamo na vazduhu, jedva smo dočekali”, odgovor je većina posetioca kafića koji su danas otvorili svoje bašte.


Prva kafa posle dva meseca pije se gotovo isključivo napolju, što zbog lepog vremena, što zbog strožijih pravila za boravak unutar ugostiteljskih objekata.
Muzika i žamor se polako vraćaju na omiljenim mestima za ispijanje kafe. Kafići i restorani su danas zvanično počeli da rade posle duže pauze zbog vanrednog stanja i korona virusa.

Dezobarijere, razdvojeni stolovi, konobari sa maskama i rukavicama i gosti koji kao da su u dilemi da li da nose zaštitu ili ne – tako sada izgleda kafenisanje u baštama kafića i restorana.

Obišli smo danas neka mesta za prvu jutarnju kafu i uverili se u to da su ugostitelji ispoštovali sva propisana pravila za zaštitu, kako osoblja, tako i gostiju.

Oni koji su se odlučili da popiju kafu u svom omiljenom kafiću uglavnom sede sami, dok oni koji su u društvu zauzeli su položaj koji odgovara propisanim merama.

U svakom lokalu zauzeto je tek po nekoliko stolova, da li zato što je tek prvi dan od popuštanja mera i otvaranja kafića ili se mnogi ipak nisu skroz opustili te se i dalje ponašaju obazrivo.

U Sremskoj Mitrovici neki ugostitelji nisu otvorili svoje kafiće jer kako kažu, ograničenje u kvadraturi i dužini radnog vremena prepreka je koja u ovom trenutku utiče na odluku za njihovo otvaranje, jer zbog fiksnih troškova i broja angažovanih radnika ne postoji ekonomska opravdanost otvaranja radnji u ovom trenutku.

You may also like