Juče više saobraćajnih udesa. Potrebna opreznija vožnja zbog vlažnih i mokrih kolovoza

Od strane Ozon
0 komentar

Tikom jučerašnjeg dana desilo se nekoliko saobraćajnih udesa u Sremskoj Mitrivici. Na žalost ima i povredjenih.
Stručnjaci kažu da vozači često na prelasku izmedju sunčanih dana i suvih kolovoza i kiše, mokrih kolivoza, imaju priblem sa orelaskom na opreznijom vožnjom koja mora biti prilagodjena uslovima na putevima.

Saveti stručnjaka su :
Vožnja po kiši zahteva da pažljivo okrećete volan i polako pritiskate sklopku, kočnicu i gas jer postoji više mogućnosti da napravite grešku i dođete u opasnu situaciju. Ako krećete na put po kiši, cipele su vam mokre i lako mogu da skliznu sa pedale. Pre nego što upalite motor obrišite đonove o tepih automobila. Svi vozači bi morali redovno da proveravaju da li im rade farovi, zadnja svetla i žmigavci. Za zaustavljanje na mokrom putu potrebno je tri puta više vremena nego na suvom. Pošto je za kočenje potreban duži put, vrlo je važno da ne vozite odmah iza vozila ispred vas. Vozite najmanje za dve dužine automobila iza vozila ispred vas.

Kiša se meša sa prljavštinom i uljem na putu i stvaraju se idealni uslovi za proklizavanje vozila. Najbolji način da izbegnete proklizavanje je da usporite vožnju. Ako vozite sporije, više gazećeg sloja pneumatika je u kontaktu sa putem, a to znači bolje prianjanje.

I najboljim vozačima se događa da vozilo sklizne. Morate znati da u tom slučaju ne smete naglo da kočite. Ako imate sistem protiv blokiranja točkova (ABS) ne pritiskajte papučicu kočnice kao da pumpate. Odlučno i ravnomerno pritisnite kočnicu, a volan ispravite u smeru klizanja.

U Sremskoj Mitrovici danas oblačno i hladnije, povremeno s kišom.

Poslednjeg dana vikenda u toku popodneva i večeri moguć veći je broj vozila na prilaznim putevima većih gradova i na naplatnim rampama.

Na graničnim prelazima nema zadržžavanja ni za putnička, ni za teretna vozila

Možda Vam se svidi i