Jubilej OŠ ,,Sveti Sava”; šezdeset godina samostalnosti

Od strane Ozon
0 komentar

Sremskomitrovački osnovci, posleratne stasale generacije, bili su đaci u istoj školskoj zgradi, svi pod jednim krovom, početkom septembra 1947. godine. Upravitelj je bio Uroš Marković a škola sa stotinu dvadeset i pet đaka.
Od školske 1957/58. god. upravitelj Stjepan Rudakov pripaja šest odeljenja OŠ ,,Boško Palkovljević Pinki”.

Te nama dragocene 1960. godine naša škola se osamostaljuje u novootvorenoj zgradi u Ulici Đure Daničića. Iste godine škola nosi naziv pesnika revolucionara Vladimira Nazora. Početak nove školske godine dočekuje sedamsto pedeset i šest učenika.

Četrnaest godina kasnije školu pohađa devetsto sedamdeset i četiri đaka, te je školski prostor postao suviše mali za naše osnovce.

Nova moderna školska zgrada izgrađena je školske 1973/74. na sadašnjoj adresi Despota Brankovića 14. Direktor je Duško Sudarević, zatim Savo Lučić, te Petar Cvejić.

U periodu procesa integracije, godine 1979, do tada samostalne škole u Čalmi, Divošu i Staroj Binguli pripojene su matičnoj školi pod nazivom ŠOVO ,,Vladimir Nazor”, sa pedeset i pet odeljenja i hiljadu četiristo osamdeset i sedam učenika.

Na zahtev kolektiva, dana 23. 9. 1993, škola menja naziv, koji je danas prepoznatljiv OŠ ,,Sveti Sava”. Direktor je Đorđe Subotić a broj zaposlenih te godine je osamdeset i devetoro.

Od šk. 2000/2001. direktor je Mlađen Poznanović, koji je na Svetosavskoj akademiji u Centru Sava, 27. 1. 2014, na Dan Svetoga Save, u ime đaka i kolektiva, primio Svetosavsku povelju, odlukom Ministarstva prosvete, za postignute izvanredne rezultate koje su zaslužili svojim znanjem naši đaci.


Školske 2016/2017. godine funkciju direktora preuzima Dragana Sretenović.
Rukovodioci, odnosno organizatori nastave u područnim školama svih proteklih godina smenjivali su se, počevši od Miroslava Simića i Milana Gangića. Sledeći su Mile Lovrić, Predrag Pejović i sadašnji Nataša Gačić i Nemanja Panić.
Danas u prostoru zgrade je stomatološka ordinacija. Škola je u programu ,,Osnovi bezbednosti dece” i u mreži podrške ,,Škole bez nasilja”. Na Matematičkoj mapi je Srbije. Nosilac je evropske oznake kvaliteta za ,,e Twinning” projekat i u projektu je ,,2000 digitalnih učionica”, zatim u programu ,,Profesionalnog razvoja i stručnog usavršavanja”.
Poštovane kolege, svi koji ste kročili u OŠ ,,Sveti Sava”, od osnivanja do danas, proteklih šezdeset godina budite ponosni jer bez svih vas škola ne bi bila ovakva kakva je današnjeg dana kada proslavljamo jubilej.
Veliko hvala đacima koji su stasavali u zdravom okruženju, kao i roditeljima koji su pružili nesebičnu podršku svakome od nas.
Kolektiv OŠ ,,Sveti Sava”

You may also like