Jako nevreme praćeno ledom oštetilo useve u nekoliko sela

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Šteta na usevima i zasadima ratara, povrtara i voćara, uprkos delovanju protivgradnih stanica, prouzrokovana jakim neveremenom praćenim ledom koje je pre dva dana pogodilo nekoliko sela teritorije Grada Sremska Mitrovica procenjena je i na 50%.

Iz Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine apeluju na poljoprivrednike da osiguraju svoje useve i zasade.

Načelnik Vladimir Nastović

Prema rečima načelnika Uprave Vladimira Nastovića led i jaka kiša oštetili su oko 1.000-1.500 hektara useva. Iako je ispaljeno dosta protivgradnih raketa, nevreme je ipak ostavilo traga na njivama.

„Na nekim delovima naše teritorije došlo je do pojave leda i elementarnih nepogoda, to su prvenstveno delovi koji se graniče sa teritorijom Opštine Šid, odnosno zapadni delovi naše teritorije, a to su konkretno sela Čalma, Laćarak, Kuzmin i Martinci. Gradonosni oblas se potom prebacio na mačvansku stranu, tako da je bilo pojave leda i na teritoriji Mačve i to u Zasavici i Noćaju. Prema nekim našim saznanjima, a na osnovu procene Hidrometeorološkog zavoda i Radarskog centra Fruška gora oko 1.000 do 1.500 hektara poljoprivrednih površina bilo je pogođeno ledom, a štete na usevima i zasadima ima negde i do 50%. Naše protivgradne stanice su dejstvovale, ispaljeno je 80 raketa, tako da sistem funkcioniše, ali se dešava, baš kao sada, da to nije zaštita 100%. Upravo zbog toga još jednom apelujem na poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoje useve”, rekao je načelnik Nastović.

On je dodao da je Grad Sremska Mitrovica u postupku nabavke još jedne količine raketa.

Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica ima 15 protivgradnih stanica, navodi Nastović, sa 30 strelaca. Svaka stanica je opremljena sa šest do osam raketa što su godišnje količine. Na tu količinu koju obezbeđuje Hidrometeorološki zavod, Grad Sremska Mitrovica svake godine učestvuje sa jednom količinom kao i ove godine.

„To broj raketa se do sada pokazao sasvim adekvatan i dovoljan, ali povremeno se dešavaju situacije gde te naše protivgradne stanice, odnosno rakete nisu dovoljne. Zato treba osigurati useve i na taj način nadoknaditi pričinjenu štetu”, rekao je načelnik.

You may also like