Iz Republičkog budžeta za Luku Sremska Mitrovica 2,15 milijardi dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2021. godinu ušao je u skupštinsku proceduru.

U pregledu planiranih kapitalnih izdataka za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u predloženom budžetu za 2021. planirano je ukupno 126,3 milijardi dinara za 49 projekata.

Među planiranim projektima su i izgradnja novih i proširenje postojećih luka, pa je tako za proširenje kapaciteta Luke Smederevo predviđeno 4,49 milijardi dnara, a Luke Sremska Mitrovica 2,15 milijardi dinara, dok je za izgradnju nove luke u Beogradu predviđeno 108 miliona dinara. 

Za izgradnju saobraćajnice Ruma-Šabac- Loznica predviđeno je 8,5 milijardi dinara, za brzu saobraćajnicu Novi Sad-Ruma 2,6 milijardi dinara, a za izgradnju brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac 4,72 milijardi dinara. 

Tako je za projekat mađarsko-srpske železnice u 2021. godinu predviđeno 40,5 milijardi dinara. Za izgradnju auto-puta Beograd – Sarajevo planirano je 4,5 milijardi dinara, a za izgradnju auto-puta Niš-Merdare, deonica Niš-Pločnik, 1,1 milijarda dinara.

Među planiranim projektima je i izgradnja auto-puta deonica Preljine-Požega za šta je u narednoj godini namenjeno 10,5 milijardi dinara, a za deonicu auto-puta Pojate-Preljina 15 milijardi dinara. 

Za izgradnju obilaznice oko Beograda deonica most preko Save kod Ostružnice-Bubanj potok predviđeno je 6,3 milijardi dinara, a za izgradnju novog mosta preko Save u Beogradu 1,03 miljardi dinara. 

Za izgradnju železničke infrastukture i nabavku dizel motornih vozova predviđeno je 7,87 milijardi dinara, a za realizaciju projekata železničke infrastrukture 3,2 milijardi dinara.

U 2021. za projekat vadjenja potonule nemačke flote iz Drugog svetskog rata planirano je milion dinara. 

U planovima Republičke direkcije za vode je izgradnja ledolomca za šta je predviđeno 221,2 miliona dinara u 2021. godini. 

Uz Predlog zakona o budžetu stigli su i predlozi odluka o davanju saglasnosti na finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, kao i na finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za iduću godinu. 

Vlada Srbije usvojila je juče Predlog zakona o budžetu Srbije za 2021. godinu, koji predviđa ukupne prihode i primanja budžeta u iznosu od 1.336,3 milijarde dinara, što je povećanje za 45 milijardi dinara u odnosu na procenjeni iznos prihoda za 2020. godinu. 

Budžetom za 2021. godinu predvidjeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.514,8 milijardi dinara, saopšteno je posle sednice vlade. Projektovani deficit u 2021. godini iznosi tri odsto BDP-a, dok se javni dug na nivou opšte države smanjuje i do kraja godine zadržava na nivou od 58,7 odsto. 

Budžetom je od 1. januara predvidjeno povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,9 odsto, minimalne zarade za 6,6 odsto, kao i povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu od 5 odsto, stalih zaposlenih u javnom sektoru za 3,5 odsto, a zatim će od 1. aprila 2021. godine i za njih ukupno povećanje biti 5 odsto.

B92

Možda Vam se svidi i