I FIRME OSNOVANE TOKOM PANDEMIJE IMAJU SADA PRAVO NA POMOĆ Evo kada će njima leći novac iz drugog paketa

Od strane Ozon
0 komentar

Za razliku od prvog paketa ekonomskih mera, kada za pomoć države nisu mogla da se prijave preduzeća osnovana posle 15. marta, novim paketom je to omogućeno. Naime, za novu rundu podrške države mogu da se prijave preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća osnovana u vreme pandemijske krize, do 20. jula.

Kako je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, istakao nakon sednice Vlade Srbije na kojoj je usvojen pravni okvir za sprovođenje drugog paketa mera, novac će ovim novoosnovanim firmama na račune leći u septembru.

„S obzirom na to da prijavljivanje traje tokom avgusta, oni će u septembru dobiti dve minimalne zarade. To je veoma važno, da i novoosnovanim privrednim društvima damo mogućnost da dobiju novac iz drugog paketa“, rekao je Mali.

Praktično će i radnici u novoosnovanim privrednim društvima imati pravo da prime dva dela minimalne zarade od po 18.220 dinara, koliko iznosi 60 odsto minimalca.

Uslov za dobijanje državne pomoći je da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika tri meseca nakon dobijanja 60 odsto poslednje minimalne zarade.

“Ako drugu minimalnu zaradu isplaćujemo u septembru, dakle to su oktobar, novembar i decembar, za kompanije koje koriste državnu pomoć, što je gotovo ceo privatni sektor. Ne očekujemo velika otpuštanja, a tako ni velika pomeranja na tržištu rada, što upravo jeste cilj ovih mera“, rekao je ministar Siniša Mali.

Ekonomista Ivan Nikolić ocenjuje da je prvi paket mera doneo dobre rezultate i da smo uspeli da izbegnemo velike poremećaje na tržištu rada, kakvi su se desili u nekim zemljama okruženja, pa čak i u mnogim razvijenijim zemljama.

„Dobro je da se na izazove odgovara u hodu, jer nam je korona kriza donela takve probleme da ne možete, i nije ni dobro, donositi neku srednjoročnu strategiju. Neizvesno je šta će biti i sledećeg meseca, a kamoli najesen ili na neki duži rok“, ističe sagovornik „Blic Biznisa“.

On smatra da je nova mogućnost, da se za drugi paket mera prijave i novoosnovana preduzeća, znak podrške i dobar gest države da je spremna da prati razvoj privrede i u vreme pandemije.

„Tim mladim firmama će sigurno značiti dodatna podrška, a siguran sam da će ovaj deo predstavljati znatno manji trošak, u celom paketu, nego za preduzeća koja su se i u prvom krugu prijavila za korišćenje mera“, zaključuje Nikolić.

Paket vredan 66 milijardi dinara

Deo paketa vrednog 66 milijardi dinara su i oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec, kao i mere Narodne banke Srbije u vidu moratorijuma na kredite.

Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja su dobila minimalnu zaradu kroz prvi paket mera, a njih je oko 235.000, odnosno 1.050.000 radnika, neće se ponovo prijavljivati za nove minimalce, već će im nova pomoć automatski biti uplaćena.

Podsetimo, država je privredu, u sklopu prvog ekonomskog paketa pomoći, podržala sa tri mesečna minimalca. Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi 4. juna, a treći 7. jula. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac.

Blic biz

Možda Vam se svidi i