Hrvatski državljanin u prevari sa naplatom usluga za preduzetnike

Od strane Ozon
0 komentar

Pisma i uplatnice koje ovih dana stižu na adrese mnogih firmi po Srbiji, a u kojima se traži uplata za izvesni privredni registar i do 15.000 dinara, šalje preduzeće iza koga stoji izvesni Kristijan Grubišić. 

Prema zvaničnim podacima APR, Grubišić je jedini osnivač firme „Digitalna platforma“, koja upravlja internet-stranicom www.privredni-registar.rs, a čiji je naziv gotovo identičan Agenciji za privredni registar.

U Agenciji za privredne registre kažu da je u pitanju firma koja je i prošle godine na isti način mnoge privrednike dovodila u zabludu, uzimajući im novac, kao i da sada to isto rade, ali pod drugim nazivom. 

Firmu „Digitalna platforma“ Grubišić je registrovao u februaru ove godine na Novom Beogradu sa osnivačkim kapitalom od 1.000 dinara. Za delatnost firme je naveo istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja. 


„Ta firma je i prošle godine slala dopise firmama. Sada je ona ugašena jer joj je račun blokiran, a u februaru je registrovana nova sa kojom nastavljaju da „love“ privredne subjekte. Mi sada ponovo upozoravamo svoje korisnike da obrate pažnju na dopise „Privrednog-registra.rs”, kojima se pozivaju da se upišu u pomenuti registar, s obzirom da isti ne predstavlja zvanični registar Agencije za privredne registre“, kažu u APR.

Kako dodaju, u pitanju je dovođenje u zabludu privrednih subjekata da dopise upućuje Registar privrednih subjekata koji vodi APR, zbog čega su se u ranijem periodu više puta obraćali MUP i Tužilaštvu.

Po dopisu i uplatnici koja stiže na adrese mnogih privatnika u Sremskoj Mitrovici tražena naknada za upis u registar je 4.500 dinara, a rok za uplatu je 15 dana. Ukoliko se ovaj rok ne poštuje, tačnije kako se navodi, ukoliko se uplata ne izvrši do 12. oktobra, naknada je skoro nekoliko puta veća i iznosi 15.000 dinara.

Istovremeno, problem ima i Agencija koja ima sličan domen a kojoj pristižu pitanja o naplati. Na naše pitanje dobili smo odgovor da nije u pitanju njihova firma i upozorenje:

Poznavaoci kažu da za naplatu iznosa manjeg id 5000 dinara, lice može da podnese privatnu krivičnu prijavu ali i da naznaka o naplati iznosa od 15.000 dinara znači pokušaj ozbiljnijeg krivičnog dela od prevare, i to svakako onog krivičnog dela koje se obavlja u vidu zanimanja.

Možda Vam se svidi i