Hajka na lisicu postaje tradicija

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Predsednik Udruženja lovaca „Jastreb“ iz Radenkovića je pedesetogodišnji Gostimir Tufegdžić – poljoprivrednik koji se lovom počeo baviti tek pre nekoliko godina.

On je član udruženja od 2013. godine, a samo četiri godina kasnije imenovan je i za njegovog predsednika.

„Ribolov obožavam i time se bavim još od dečačkih dana, međutim počinjem da lovim prilično kasno iako želja kod za tim sportom datira iz mojih dvadesetih godina. Bivša supruga je bila protiv toga, tako da nisam postao lovac sve dok se nisam razveo“, počinje iskreno Gostimir.

On kaže da je njegov stric u svoje vreme bio dugogodišnji lovac, da su sada njegovim stopama krenula dva brata i sinovac, kao i da su svi članovi „Jastreba“, odnosno u Udruženju je sada četiri lovca iz familije Tufegdžić.

„Kada sam počeo da lovim i kada sam postao član „Jastreba“ bilo nas je trinaest lovaca, a u narednim godinama broj se znatno povećao. U trenutku mog imenovanja za predsednika, Udruženje je brojalo 18 članova, a sada nas je već 27. Izuzetno veliko interesovanje u našem selu se javilo za lov, a ono što mi je posebno drago jeste činjenica da nam se priključilo i dosta mladih, kada kažem mladih mislim mladiće starosti do trideset godina“, priča Gostimir i dodaje da u narednom periodu očekuje da se Udruženju priključe još dva starija lovca, nekadašnji članovi koji jedno vreme nisu lovili, ali su izrazili želju da se ponovo nađu u „Jastrebu“.

Gostimir kaže i da interesovanje za učlanjenjem postoji i kod lovaca iz drugih mesta, ali da zbog male površine koju Udruženje pokriva šanse da budu primljene su male.

„Pokrivamo oko 1.170 hektara, što je prilično mala površina, a nedavno smo dobili i dopis Specijalnog rezervata „Zasavica“ koji od nas traži još 300 ha, tako da ukoliko ostanemo bez tih površina imaćemo pola zeca po lovcu“, objašnjava predsednik.

Ovih dana Udruženje „Jastreb“ radi na dobijanju dozvole za lov na predatore – lisicu i šakala, a u prethodnom periodu, pored redovnih aktivnosti članovi su realizovali i neke ekološke akcije, pa su tako uređene određene travnate površine, a posađeno je 130 sadnica topole, 20 hrastova i 25 sadnica tuja.

„Tuje smo zasadili u dvorištu Udruženja, a ostale sadnice na parceli od oko 40 ari koju smo dobili u komasaciji, a na kojoj se nekada nalazilo smetlište. Taj deo je nasut i dve godine na njemu smo sejali pšenicu, a sada zahvaljujući sadnom materijalu koji je obezbeđen od strane Vlade Vojvodine želeli smo da napravimo jednu malu šumicu“, priča Gostimir.

Narednih dana biće sređene i dve čeke, kao i stara hranilišta, taj posao će mahom biti na lovcima koji su tek od nedavno članovi „Jastreba“.

„Ono što nam je praksa tek od kako sam ja postao član Udruženja, a zatim i predsednik jeste hajka na lisicu kojoj se zaista radujemo. Tradicionalno poslednja nedelja u februaru mesecu je rezervisana za tu našu aktivnost koja okupi ne samo lovce iz Radenkovića, nego i iz brojnih drugih mesta. Oko šeszdesetak lovaca učestvuje ove godine. Nakon hajke u prostorijama Udruženja organizujemo zajednički ručak i nastavak druženja“, objašnjava predsednik i dodaje da je upravo to ono što najviše voli i što mu je kod lova najzanimljivije – druženje ljubitelja ovog sporta.

On kaže da se kroz lov se može upoznati širok krug ljudi i to najrazličitijih profesija i zanimanja.

„U lovu smo svi isti, nema razlike među nama, nije bitno da li je neko doktor, poljoprivrednik, majstor, inženjer, mi lovci isto mislimo, imamo zajedničke teme i uživamo da razmenjujemo priče, iskustva, anegdote“, kaže Gostimir.

Što se konkretnih planova tiče za naredni period on kao predsednik udruženja „Jatreb“ radiće na prikupljanju sredstava za uređenje prostorija lovačkog doma.

„S obzirom da se povećao broj članova, i prostorije treba da su nam veće. Prvo svakako treba da sredimo krov, lim imamo, ali nam je potrebno još neke građe, zatim bi bilo dobro da proširimo terasu, kao i da napravimo malu kuhinju. Pošto sponzora nema, očekujem da će nam u susret izaći lokalna samouprava, mi ćemo svakako sredstva tražiti putem konkursa i nadam se da će nam u ovoj godini biti i odobrena“, kaže Gostimir.

You may also like