Granice BiH otvorene za državljane Srbije bez PCR testa i ZELENOG KARTONA

Od strane Ozon
0 komentar

Ulazak u BiH bez negativnog PCR testa na korona virus omogućen je za državljane Crne Gore, Srbije i Hrvatske kada u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihovim supružnicima i maloletnoj deci, koji su državljani drugih zemalja. 

Svi ostali strani državljani od subote ujutru (12. septembar) mogu da uđu u Bosnu i Hercegovinu (BiH) ako imaju negativan PCR test na korona virus koji nije stariji od 48 sati do trenutka ulaska u BiH, saopšteno je iz Granične policije (GP) BiH.

OD JUČE NIJE POTREBAN ZELENI KARTON

Građanima Srbije od juče više nije potreban ni zeleni karton za ulazak motornim vozilima u Bosnu i Hercegovinu, a to isto važi i obrnuto, za vozila sa tablicama BiH koja ulaze u našu zemlju, saopštio je Automoto savez Srbije.

Za prelazak granice, u oba smera, dovoljan dokaz da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće jeste tablica s registarskim oznakama države u kojoj je automobil registrovan. Bosna i Hercegovina je potpisala Multilateralni garantni sporazum kojim je postala članica tzv. podsistema registarske oznake. Savet Evrope definisao je 19. oktobar kao datum početka primene novog sistema prelaska granice motornim vozilom bez potrebe posedovanja zelenog kartona. Srbija je postala članica Multilateralnog sporazuma 2012. godine, a time je vlasnicima ili korisnicima automobila srpskih registarskih oznaka omogućeno da bez dodatne dokumentacije, troškova ili kontrola, svojim vozilima putuju u najveći deo Sistema zelene karte, koji sada broji trideset i četiri zemlje. Zeleni karton, podseća AMSS, prepis je polise osiguranja u inostranstvu i obavezan je dokument za Severnu Makedoniju, Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Albaniju, Tursku, Izrael, Iran, Maroko i Tunis, dok za zemlje Evropske unije i Švajcarsku nije potreban. Pribavlja se kod osiguravajućeg društva kod kojeg je osigurano vozilo.

Možda Vam se svidi i