Gradiće se putevi i gasna mreža

Od strane Ozon
0 komentar

U tekućoj, ali i u naredne dve godine planirano je više ulaganja u infrastrukturu u Zasavici 1. Prema rečima Slobodana Čikića, člana saveta ove mačvanske mesne zajednice jedan od najvećih projekata je asfaltiranje puta koji spaja Zasavicu i Radenković.

Čikić najavljuje da će biti urađen i nov most takozvana “Šumareva ćuprija”.

“Dužina puta koji ćemo asfaltirati iznosi oko 1,8 kilometara, što znači da će nam do Radenkovića trebati svega par minuta, a do Noćaja ne više od deset. Svakako ovaj put će nam koristiti za bolju komunikaciju između dva sela, a dobra stvar je što će imati i pešačku stazu, tako da će biti bezbedan i za one koji reše da prošetaju od jednog do drugog naseljenog mesta”, objašnjava Čikić.

Slobodan Čikić

Asfaltirani put koji trenutno spaja Zasavicu i Radenković dug je 20 kilomatara, tako da je razlika u kilometraži značajna.

“Mislim da će ovaj naš projekat podržati meštani, jer uštedeće i vreme i novac. Biće brže i jednostavnije saobraćati između dva sela, svakako nije isto preći 2 i 20 kilometara”, dodaje Čikić.

On kaže da očekuje da se radovima na ovom putu pristupi u toku 2020. godine, a najkasnije do maja naredne godine.

Čikić kaže da će uporedo sa izgradnjom, odnosno asfaltiranjem pomenutog puta tom trasom biti izgrađena i vodovodna mreža.

Gasifikacija Zasavice 1 će, prema njegovim rečima, takođe biti izvršena u narednom periodu.

“Grad Sremska Mitrovica, Javno preduzeće “Srbijagas” i strateški partner “Bobar Beška” doo iz Novog Sada su 7. marta 2019. godine potpisali ugovor o javno – privatnom partnerstvu koji predviđa da se u naredne u naredne tri godine izvrši gasifikacija svih sela u Sremu i Mačvi. Među selima koja su predviđena tim ugovorom nalazi se i Zasavica 1, tako da ćemo sasvim sigurno imati mogućnosti i da kao energent u našim domaćinstvima koristimo gas. Verujem da će onim meštanima koji se odluče da se priključe na mrežu biti omogućene određene olakšice po pitanju plaćanja priključaka, odnosno rate”, objašnjava dalje član saveta.

U 2020. godini očekuju se i radovi na rekonstukciji krova na parohijskom domu, a praviće se i crkvena sala.

“Mislim da nećemo to stići da uradimo u ovoj, ali nam je svakako prioritet u narednoj godini da rekonstruišemo seosku zdravstvenu ambulantu. Ona je u prilično lošem stanju i čim se za to stvore uslovi pristupićemo njenom uređenju. Ambulanta trenutno radi, ali kako bi se poboljšao kvalitet usluge pacijentima neophodno je da se ovom objektu posveti pažnja”, kaže Čikić.

On dodaje da će se takođe raditi i nastavak asfaltiranja Vojvođanske ulice u dužini od oko 500 metara.

Fudbalski klub “Sloga”, zajednički klub obe Zasavice prošle godine je zauzeo prvo mesto Gradske fudbalske lige Sremska Mitrovica, međutim zbog nepostojanja mlađih kategorija, ekipa nije zaigrala u višem rangu.

“Klub je ostvario istorijski uspeh, ali to je bio neki naš maksimum, s obzirom na mogućnosti, odnosno nemogućnosti da se dalje borimo u Međuopštinskoj ligi. Ekipa je trenutno rasformljena i čeka bolje dane, s tim u vezi planiramo da pokrenemo jedan sportsko – rekreativni centar, da animiramo mlade, da ih privučemo sportu, pre svega fudbalu i da se ponovo zakotrlja lopta na seoskom terenu”, priča Zasavčanin.

Čikić je podsetio da je nedavno pošljunčen atarski put ka Savi, kao i atarski put pod barom Zasavicom, te da se očekuje nastavak istih radova sve do izlaska na pašnjak Valjevac.

U planu je takođe i postavljanje kontejnera za odlaganje animalnog otpada.

“Biće puno radova, kako u ovoj tako i u naredne dve do tri godine u našem selu, pomenuo sam samo neke od najvažnijih projekata, ali svakako ćemo u skladu sa mogućnostima i u saradnji sa lokalnom samoupravom Grada Sremska Mitrovica i drugim organima vlasti činiti napore da poboljšamo kvalitet života meštana Zasavice 1”, poručuje Čikić.

Možda Vam se svidi i