Globalno pooštrene mere za sprečavanje širenja virusa

Od strane Ozon
0 komentar

U okviru napora da se spreči širenje koronavirusa vlade širom sveta donose odluku da se zatvore škole i kulturne institucije, dok se sportski događaji otkazuju. Kovid-19, oboljenje koje izaziva novi korona virus, na globalnom nivou je dijagnostikovan kod više od 125.000 ljudi u 118 zemalja dok je do sada ukupan broj umrlih premašio 4.600, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Škole će od ponedeljka na najmanje dve nedelje biti zatvorene u šest američkih država, a u Belgiji je najavljeno da će pored škola biti zatvoreni i kafići i restorani i otkazane sve kulturne i rekreativne manifestacije. Od ponedeljka neće raditi ni škole u Francuskoj, kao ni u nemačkim saveznim državama Bavarskoj i Sarlandu, gde će ova mera biti na snazi do kraja uskršnjih praznika. Sledeće nedelje će škole početi da zatvaraju i vlasti u Berlinu. Ista mera je najavljena i u Irskoj i Španiji, te na Filipinima, u Boliviji. Nastave neće biti ni za desetine miliona učenika i studenata u indijskim državama Utar Pradeš, Bihar i Karnataka, gde neće raditi ni škole ni koledži.

Britanski premijer Boris DŽonson je rekao da će veliki broj porodica „pre vremena izgubiti voljene“, javio je Bi-Bi-Si. Češka je saopštila da od ponedeljka na snagu stupa zabrana ulazaka u zemlju za sve strance koji nemaju dozvolu za privremeni ili stalni boravak dok će Česima biti zabranjen izlazak. Prethodno je slične mere uvela Slovačka.

Italijanska vlada je u četvrtak zatvorila restorane, barove i gotovo sve prodajne objekte, osim prodavnica hrane i apoteka. U Italiji je broj smrtnih slučajeva premašio hiljadu. U Španiji je za jedan dan broj smrtnih slučajeva skočio sa 47 na 84, te su četiri grada u Kataloniji od četvrtka u karantinu, čime je pogođeno oko 70.00 ljudi. U zemlji je inače registrovano više od 3.800 slučajeva.

Škole i univerziteti će na gotovo mesec dana biti zatvoreni i u Portugalu. Ovom merom će biti pogođeno oko dva miliona učenika i studenata.

U Iranu je prijavljeno 85 novih smrtnih slučajeva, što je do sada najveći broj za samo 24 sata dok je Kenija prijavila prvi slučaj zaraženog – reč je o 27-godišnjoj devojci koja se vratila iz SAD preko Londona.

Pozitivan na koronu je i australijski ministar unutrašnjih poslova Piter Daton koji je primljen u bolnicu dok je kanadski premijer DŽastin Trudo u samoizolaciji, pošto je zaražena njegova supruga Sofi. Na novi korona virus je pozitivan i diplomata u Ujedinjenim nacijama s Filipina, što je prvi slučaj prijavljen među diplomatama i osobljem u sedištu organizacije u NJujorku.

Skupština Bugarske juče je proglasila tridesetodnevno vanredno stanje u celoj zemlji. Premijer Bojko Borisov je rekao da će ovo omogućiti vladi da zatvori škole, vrtiće, univerzitete, koncertne hale, noćne klubove i diskoteke. U Bugarskoj su potvrđena 23 slučaja novog korona virusa sa jednim umrlim. U Norveškoj je juče zabeležen prvi smrtni slučaj, a u Danskoj je usvojen privremeni zakon prema kojem vlasti mogu prisiliti na testiranje ljude za koje se sumnja da imaju virus i zabraniti javna okupljanja. Taj zakon će isteći u martu 2021.

Kina nudi pomoć

Peking – Kineski predsednik Si Đinping poručio je UN da Kina želi da sprovede zajedničko istraživanje lekova i vakcina i ponudi „što veću pomoć“ zemljama u kojima se širi virus. Si je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u telefonskom razgovoru rekao da se ekonomski i svakodnevni život u Kini postepeno vraćaju u normalu, zahvaljujući „napornim nastojanjima“ na sprečavanju i kontroli virusa, preneli su juče kineski mediji.

Beta-AP-Danas

Možda Vam se svidi i