FOTO: Na Batrovcima zaplenjeni rimski novčići

Od strane Ozon
0 komentar

Carinici su 7. marta 2020. godine na izlazu prelaza Batrovci, u saradnji sa policijom, sprečili krijumčarenje 6 antikvitetnih novčića iz rimskog perioda.

Pokušaj krijumčarenja antikvitetnog novca otkriven je u subotu u večernjim časovima kada je na izlaz graničnog prelaza pristigla opel astra smederevskih registarskih oznaka za čijim je volanom bio 27-godišnji Požarevljanin.

On je putovao u društvu 35-godišnjaka iz Smedereva koji je ujedno i vlasnik vozila.

Na pitanje carinskog službenika šta imaju da prijave carinskoj kontroli, obojica su odgovorila da sa sobom ne nose ništa, ali su se carinici ipak odlučili za detaljnu kontrolu.

Tokom ličnog pregleda vozača, u novčaniku koji mu se nalazio u pantalonama, pronađena su 2 novčića iz rimskog perioda.

Potom je detaljno pregledan i saputnik iz Smedereva u čijem je novčaniku koji se nalazio u jakni koju je imao na sebi otkriveno 4 novčića iz rimskog perioda.

Na osnovu onoga što su putnici rekli, reč je o 4 srebrnjaka i 2 novčića od bronze iz 1., 2. i 3. veka, na kojima je sa prednje strane vidljiva glava imperatora iz profila, a sa zadnje su ilustracije ratnika sa kopljem ili ljudske figure sa terazijama u ruci.

Predmeti će biti upućeni na veštačenje, kako bi se potvrdila njihova autentičnost, kao i poreklo i razdoblje iz kod potiču.

carina.rs

Možda Vam se svidi i