Fond PIO, u skladu s propisima, sprovodi zabrane na penzijama po osnovu izvršiteljskih i sudskih zaključaka, koji se u periodu vanrednog stanja u državi ne sprovode, shodno Uputstvu Komore javnih izvršitelja, a od ovog postupanja izuzete su određene kategorije građana u čiju korist se realizuje obustava na penzijama, kao što su obustave po osnovu alimentacije.

U tom slučaju obaveza izvršitelja je da obaveste Fond po kojim zaključcima se nastavlja obustava, navodi se u saopštenju Ministarstva rada.

U svim pojedinačnim situacijama u kojima su izvršitelji postupili na taj način i obavestili Fond o zaključcima po kojima se vrši obustava na penzijama, pri isplati martovske penzije u aprilu obustave su sprovedene, navodi se u saopštenju.

Ukoliko je bilo propusta potrebno je da se stranke obrate izvršiteljima ili Fondu PIO kako bi se greška ispravila.

„Fond PIO ne ulazi u suštinu odluke izvršitelja i potpuno je izlišno prozivati Fond na odgovornost i dovoditi javnost u zabludu nagoveštajima da Fond odlučuje o tome kada i koji izvršiteljski zaključci će se sprovoditi ili nesprovoditi“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da informacija koja se ovih dana pojavila u javnosti o tome da Fond PIO ne sprovodi izvršiteljske zaključke na penzijama po osnovu alimentacije nije tačna.
Izvor: Tanjug

You may also like