Festival besedništva će biti održan onlajn

Od strane Ozon
0 komentar

Usled epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa Festival će biti moguće pratiti samo putem prenosa na socijalnim mrežama.

U nedelju, 13. Decembra u Sremskoj Mitrovici biće održan tradicionalni, 29. po redu Festival besedništva “Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči”, ali zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, Festival će biti moguće pratiti samo putem prenosa na socijalnim mrežama.

Olajn festival biće moguće pratiti na FB stranici Ustanova Srem Sremska Mitrovica, i FB profilu Ustanova Srem.

Podsećanja radi, Festival besedništva je manifestacija koja podstiče vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji, a lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada. Ovaj Festival neguje kulturu reči i izražavanja, a njegov moto je „svetlost reči“. Festival je osnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva i nastupaju srednjoškolci, studenti, glumci, pravnici, vojna i sveštena lica predstavljajući svoje institucije.

Prvi festival besedništva održan je 17. septembra 1992. godine. Zvukom fanfara i arijom Himne Festivala, čuvene Pindarove Prve Pitijske ode koju je otpevao Gradski hor „Sirmium cantorum“, pred tri hiljade gledalaca, sve je vraćeno unazad i vreme i ljudska misao. Beogradski retori i poznati glumci: Ljuba Tadić, Mira Banjac i Stevo Žigon bili su i Sokrat i Isidora Sekulić i Robespjer. Taj Festival imao je isključivo revijalni – teatralni karakter.

Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovali su naši najeminentniji glumci, vrsni besednici: Miša Janketić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Petar Kralj i mnogi drugi.

Možda Vam se svidi i