Evropa se zaključava uoči praznika

Od strane Ozon
0 komentar

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a uoči božićnih i novogodišnjih praznika evropske zemlje pooštravaju već postojeće restriktivne mere.

Nemačka je u ponoć ušla u potpuni lokdaun, a Francuska dosadašnji lokdaun zamenjuje policijskim časom.

Mere će trajati u Nemačkoj do 10. januara i u tom periodu će raditi samo esencijalne prodavnice poput supermarketa i apoteka, kao i banke.

Škole će, takođe, biti zatvorene tokom tog perioda, a od poslodavaca će se tražiti da zatvore preduzeća ili da njihovi zaposleni rade od kuće.

Tokom božićnih praznika od 24. do 26. decembra doći će do laganog popuštanja: tada će biti dozvoljeno da kao gosti u nečiju kuću dođu najviše četiri osobe i to iz najužeg porodičnog kruga, a koje ne pripadaju jednom domaćinstvu, prenosi Tanjug.

Za doček Nove godine biće na snazi zabrana okupljanja.

Ovaj Božić će biti potpuno drugačiji i u crkvama: minimalna udaljenost je jedan i po metar uz obaveznu masku. Ove godine pevanje nije dozvoljeno. Pravila se takođe odnose na sinagoge i džamije.

U Francuskoj će policijski čas važiti od 20 sati uveče do šest ujutru, kada ljudi neće moći bez dozvole da izađu iz kuća.

Izuzetak će biti Badnje veče ali će pravilo važiti za doček Nove godine, piše Bi-Bi-Si.

Barovi i restorani biće zatvoreni barem do 20. januara.

Nove mere „zaključavanja” koje, između ostalog, podrazumevaju zatvaranje škola i prodavnica na najmanje pet nedelja, donete su i u Holandiji.

Škole, prodavnice koje nisu od vitalnog značaja, muzeji, teretane, pozorišta i frizerski saloni zatvoreni su od ponoći do 19. januara. Restrikcije će biti ublažene oko Božića kada će holandska domaćinstva moći da ugoste tri umesto dva gosta.

Italijanski premijer Đuzepe Konte pozvao je građane da izbegavaju „neodgovorno” okupljanje tokom praznika i najavio moguće pooštravanje mera u tom periodu.

Možda Vam se svidi i