Efikasniji rad poljoprivrednih inspektora uz mobilnu aplikaciju

Od strane Ozon
0 komentar

Poljoprivrednim inspektorima u Srbiji biće omogućeno da, korišćenjem digitalne platforme Geosrbija i mobilne aplikacije crowdSDI, koje je razvio Republički geodetski zavod (RGZ), brzo i efikasno utvrde stanje na terenu, saopštio je danas RGZ.

Potpisivanjem Ugovora o saradnji između Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede i RGZ-a otpočet je zajednički rad na uspostavljanju metodologije i tehničkog rešenja za efikasniji i transparentniji rad republičkih poljoprivrednih inspektora, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, korišćenjem digitalne platforme Geosrbija i mobilne aplikacije crowdSDI, poljoprivredni inspektori moćiće brzo identifikuju traženu parcelu na terenu, povežu se sa svim relevantnim podacima iz državnih registara, utvrde i digitalno evidentiraju zatečeno stanje i sačine zapisnik u rekordno kratkom roku. 

Prikupljeni podaci će se potvrđivati geotagovanim fotografijama sačinjenim na licu mesta. 

Nakon toga, zapisnik sa svim relevantnim podacima sa terena se gotovo istovremeno sa zaključivanjem zapisnika dostavljaju automatski u već postojeće digitalne baze Uprave za poljoprivredno zemljište. 

CrowdSDI i geoplatforma Geosrbija su međusobno povezane i služiće za poluautomatsku kontrolu i obradu prikupljenih podataka iz kancelarije.

Podseća se da je u prethodnom periodu, kroz saradnju Uprave za poljoprivredno zemljište i RGZ-a, mapirano kompletno državno poljoprivredno zemljište i na javnom portalu Geosrbija, čime je, kako je istaknuto, obezbeđena potpuna transparentnost u postupku upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Takođe, kroz saradnju ove dve institucije je u prerthodne dve godine izvršena provera tačnosti svih postojećih podataka o načinu korišćenja celokupnog poljoprivrednog zemljišta, pri čemu je predmet obrade bilo više od 400.000 pojedinačnih katastarskih parcela. 

Кoristeći digitalne servise i različite podloge Uprava za poljoprivredno zemljište i RGZ su izvršili ispravku, odnosno usklađivanje podataka u bazi RGZ sa stanjem na terenu na ukupno 86.410 hektara državnog zemljišta na području 145 opština i gradova u Srbiji, na kojoj površini je po načinu korišćenja bilo upisano poljoprivredno zemljište, a na terenu se radilo o šumama.

Najčešće se radilo o anahronim upisima preuzetim iz zemljišnih knjiga, ali i o slučajevima nastajanja samoniklih šuma koje su zauzele nekada poljoprivredno zemljište.

Iz RGZ-a su ukazali da kroz ove aktivnosti Srbija i svi građani dobijaju ažuran registar i evidenciju nepokretnosti, koje predstavljaju dobra od opšteg interesa u vlasništvu Srbije, što za posledicu ima i domaćinsko i odgovorno upravljanje u skladu sa principima održivog razvoja.

Istaknuto je da će Ministarstvo poljoprivrede i RGZ nastaviti sa digitalizacijom i uvođenjem inovativnih tehničkih rešenja u svom radu kako bi obezbedili efikasan servis građanima i podržali ekonomski razvoj Srbije.

eKapija

You may also like