Dragana Tomašević sa 39 godina spremna za pete OI uzastopno

Od strane Ozon
0 komentar

Srpska rekorderka u bacanju diska Dragana Tomašević u rodnom gradu Sremskoj Mitrovici provodi vreme otkako je od strane Svetske zdravstvene organizacije proglašena pandemija virusa korona

Foto Facebook

Vanredno stanje podrazumeva oprez i potencijalno je prepuno iznenađenja – kaže Draganin trener Danilo Krtinić.

– Borba za opstanak je svima primarni zadatak. Mislim da je to normalna reakcija svakoga ko želi da doprinese tome da pobedimo veliku opasnost, koja se nadvila nad celom planetom, a donosi je do sada nepoznati virus.  Sada je najvažnije da nacija izađe ko pobednik, sa zdravim ambicijama iz ove krize, a ako se to postigne, sve će brzo biti mnogo bolje.

Imali smo već u relativno bliskoj prošlosti slične situacije?

– Tako je, slične, ali ne iste. Nažalost, nije ni prva ni poslednja nevolja koja dolazi tokom života u ljudskom veku, a posebno na brdovitom Balkanu. Naš je zadatak da svako unese deo sebe  u slagalicu uspeha. U svim velikim bitkama pobeđuju oni koji su složniji, uporniji i odlučniji na putu do pobede. Oni koji znaju šta žele i kako će to da ostvare.

Pouke iz sporta?

– Upravo, jer je i u sportu je najvažnije pronaći dobar spoj talenta  u sportisti i trenera spremnog na žrtvovanje i  rad s jasnim ciljem i rezultat je onda sasvim moguć.

Koliko je to moguće u ovakvim okolnostima?

– Cilj je i sada jasan – nije  svrha dobro se osećati i organizovati da ti u izolaciji bude udobno… Naprotiv, mislim da je cilj istrpeti karantin  koliko god je neminovno da bi se ostvario cilj.

Uspevate li Dragana da vežba?

– Sada je najvažnije da je održim da se pripremi za kraj vanrednog stanja, izađe brzo iz ove psihoze i povratiti ambicije i optimizam za nove životne radosti i uspehe. Mislim da je najbitnije izdržati  izolaciju  u  aktivnom  stanju, bez preteranog  opuštanja. Rekoh da je najvažnije održati psihološku  stabilnost s  jasnim ciljevima. Sada mora da se izdrži do konačne pobede, sve prepreke da se pretrče i da se psihički jak,  s optimizmom i pobedničkim mentalitetom okreneš budućnosti.

Napuniće 4. juna 38 godina, a Olimpijske igre su pomerene za 2021?

– Bilo je teško u početku psihološki prihvatiti činjenicu da su joj njene pete Igre bile na korak i odmaknute za narednu sezonu. Stavila je to sada u drugi plan i sprema se i dalje za Tokio. Bila je na svim prethodnim olimpijadama bez prekida tokom 20 godina. O kontinuitetu kvaliteta dovoljno govori da u međuvremenu nije propustila nijedno svetsko ili evropsko prvenstvo! Od početka do kraja smo znali šta hoćemo, kakav cilj imamo i da da izdržimo da damo sve od sebe kada je najteže i najpotrebnije…a sada je tako. Pomeranje znači samo da će u Tokiju s 39 punih godina reći „sajonara“ atletici i ponosno – hvala kraljice sportova. Naravno, kao takmičarka, a onda će svoje veliko znanje podeliti kao trener.

Kako održati formu u izolaciji?

– Od prvog trenutka smo se prestrojili, morali smo, trenira u kućnim uslovima. Svaki dan se koristi maksimalno, onoliko koliko se može. Umesto stadiona tu su – dvorište, garaža s tegovima, napolju je u granicama mogućnosti. Trening smo složili tako da ne izgubi na  mišićnoj masi. Međutim, posebnu pažnju posvećujemo oporavku lokomotornog aparata i zglobova, koji su bili preopterećeni godinama, a sad treba da se servisiraju kako bi podneli teret naredne dve godine  maksimalnog rada.

Zauzima 20. poziciju na rang listi među bacačicama diska?

– To su ta nova pravila. Mesta ima za 32 takmičarke u njenoj disciplini. To je praktično značilo zacemenriran plasman.

Zašto kada je sezona tek predstojala?

– Poznato je da iz jedne države mogu da idu tri takmičarke, tako da je Dragana u stvari bila mešu 15 najboljih, koje će u prestonicu Japana. Otpale bi neke: Nemice, Kinekinje, Amerikanke

Da li se nešto menja ovim pomeranjem na 2021?

– Biće to sve isto. Nameravamo i dalje da poboljša lični rekord od 63,63 metra, čime će napredovati na listi i biti spremna da na pravom mestu u pravo vreme uđe u finale. Nije nam cilj samo još jedno učešće. Moto nam je trening, koji vodi ka rezultatu i formi dostojnim finala kada se nađe u Tokiju.

Prvenstvo Evrope u Parizu od 25. do 30. avgusta još zvanično nije otkazano?

– Ne verujem, kao ni mnogi drugi, da će ga biti, ali se spremamo za njega i bude li održano ići ćemo na medalju.

Žurnal

You may also like