Doktorka iz Bogatića, testira na Oksfordu VAKCINU PROTIV KORONA VIRUSA

Od strane Ozon
0 komentar

U Velikoj Britaniji danas je počelo testiranje na ljudima potencijalne vakcine protiv korona virusa. Deo naučnog tima u Institutu „Džener“ Oksfordskog univerziteta koji je počeo borbu protiv kovida 19, je i dr Marija Zarić iz Dublja kod Bogatića.

Smatra da je vakcinacija jedan od najvećih izuma moderne medicine. Naglašava da su zahvaljujući njoj, između ostalog, globalno iskorenjene velike boginje koje su nekada bile česta i smrtonosna zarazna bolest.

Odrasla je u srcu Mačve, Gimnaziju je završila u Šapcu, a Medicinski fakultet u Beogradu. Želja za usavršavanjem sa suprugom i bebom u naručju, odvela ju je najpre u Belfast a zatim u London. Od 2017. godine radi u Institutu „Džener“, koji razvija vakcine protiv bolesti od najvećeg globalnog uticaja, piše „RTS“.

– Baš danas, započela je klinička studija na Institutu Džener po ubrzanom postupku koja će testirati našu vakcinu protiv kovida 19 na preko 5.000 ljudi. Institut je jako zahvalan Vladi Velike Britanije koja je donirala preko 20 miliona funti, za rad na ovoj kliničkoj studiji, ispitivaće se prvenstveno bezbednost i efikasnost vakcine i ako sve bude išlo po planu, rezultati bi mogli da budu dostupni do jeseni – kaže dr Marija Zarić, imunolog u Institutu „Džener“.

Paralelno sa ovim testiranjem, dodaje, radi se i na proizvodnji velikog broja vakcina tako da ukoliko se vakcina pokaže uspešnom, onda može odmah da bude dostupna velikom broju ljudi.

Naglašava da je razvoj vakcine složen i strogo kontrolisan proces koji se sastoji od nekoliko faza.

– Prosečan period za razvoj vakcine je od 12-15 godina, mada su izuzeci mogući kada se vakcina pusti u primenu po ubrzanom postupku u slučaju izbijanja velikih epidemija ili pandemija. Takav slučaj, imali smo u toku 2015. godine za vreme izbijanja epidemije ebola virusom, kada je u stvari vakcina počela da se primenjuje samo nešto više od godinu dana od započinjanja prvih kliničkih studija – dodaje Marija za „RTS“.

Dr Marija Zarić analiziraće da li će imuni sistem osoba koje se testiraju prepoznati i uništiti korona virus.

Smatra da je vakcinacija jedan od najvećih izuma moderne medicine. Naglašava da su zahvaljujući njoj, između ostalog, globalno iskorenjene velike boginje koje su nekada bile česta i smrtonosna zarazna bolest.

You may also like