Danas slavimo dva svetitelja

Od strane Ozon
0 komentar

Danas slavimo dva svetitelja, koji će nam pokazati put po ovom tmurnom danu. Daće nam snage za sve prateće obaveze i brige i pokazati nam put ljubavi i strpljenja. 

Prepodobna Efrosninija

Roditelji joj nisu bili vernici, ali ona se molila krišom Bogu. Izbegla je udaju i pobegla u manastir prerušena u monaha. 

Iguman je primio pod lažnim imenom Izmaragd i nedugo zatim postala je najnaprednija u svim oblastima. Kada je napunila 38 godina došao je njen otac da se ispovedi, skrhan tugom što je oterao ćerku od kuće. Ona je utešila svog oca koji je nije prepoznao i rekla mu da će videti svoju ljubimicu. Tražila mu je da se vrati kroz tri dana. 

Nakon tri dana ona je bila na samrtničkoj postelji, on je došao da je vidi po dogovoru.

– Ti si moj otac! – rekla je ona i izdahnula. 

Otac je preuzeo njenu keliju i ostao da se podvizava do kraja svog vremena.

Sveti Sergije Radonješki

Veliki srednjevekovni podvižnik iz Rusije, rođen 1313. godine. Posle smrti roditelje zamonašio se u Rostovu i postao podvižnik. Bio je vredan i radan, pa je bio nagrađen tako što je vaskrsavao mrtve i lečio ih u ime Hristovo. Predvideo je pobedu Rusije nad Tatarima. Video je ljudska srca i događaje u dalekim mestima. Jak verski centar se stvorio oko njega i nakon negove smrti. 

Poruka za danas je da ne budete gordi i prestrogi, pogotovu prema bližnjima. Imajte vere, budite vredni i bićete nagrađeni. 

srbijadanas.com

You may also like