DA LI ĆEMO NOSITI MASKE I U KAFIĆIMA? Ugostitelji dobili poduži SPISAK MERA koje će morati da se poštuju od 4. maja

Od strane Ozon
0 komentar

Kafići i restorani širom Srbije ponovo će biti otvoreni od 4. maja! Za ugostiteljska preduzeća je određen čitav set mera koja će morati da se poštuju, a podeljen je u dve grupe – jedne koje se odnose na goste i druge na zaposlene.

Šta im je sve naloženo da ispune obelodanili su ljudi iz Udruženja ugostitelja Novog Sada “UGONS 1946”, ali i otvoreno poručili: „Dobili smo smernice za dalji rad, biće problema“.

GOSTI

1. Gost mora da prođe kroz podnu dezo barijeru/može da bude vlažna Ili suva.

2. Za gosta na ulazu (i u bašti i u unutrašnjosti objekta; ukoliko ulaze gosti u toalet a sede napolju) mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola/gel, prskalica ručna, vlažne maramice.

3. U zatvorenom prostoru na 1 gosta mora da bude 3,5m2 i jedno sedeće mesto, na otvorenom na 1 gosta 2,5m2 i jedno sedeće mesto.

4. Na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku (gel, prskalica ručna, vlažne maramice) sve na bazi alkohola.

5. U toaletima za goste poželjno je da stoji bezkontaktni dozer za ruke i ubruse.

6. Gosti ne treba da imaju rukavice i maske jer piju pića ili jedu…. a dezinfikovali su se pri ulasku…

ZAPOSLENI/DOSTAVA ROBE

1. Ugostiteljski objekti moraju da imaju dezo barijere (suve ili vlažne), na personalnom ulazu, ulazu u proizvodni deo, na ulazu u uslužni deo.

2. Dobavljači obavezno pri isporuci da prođu osnovnu dezinfekciju obuće i ruku sredstvima na bazi alkohola.

3. Ugostiteljski radnici obavezno da, robu koji su primili, dezinfikuju ( isprskati sa dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola), zatim izvaditi iz transportnog pakovanja; to pakovanje odmah odložiti u đubre; robu dezinfikovati I pravilno skladištiti.

4. Ugostiteljski radnici koji su u servisnom i proizvodnom delu za vreme rada moraju da imaju zaštitne maske preko nosa – usta, rukavice.

5. Higijenu obuće vršiti sa alkoholnim dezinfekcionim sredstvom za radnike u servisnom delu.

6. Radnici u servisnom i proizvodnom delu su obavezni da rade u uniformama koje su pravilno higijenski čiste, uz obavezno svakodnevno oblačenje nove uniforme (oprane na 90 C), ispeglane sa peglom Ili sa vodenom parom.

Blic

Možda Vam se svidi i