Da li će mere, koje su do sada bile na nivou preporuka morati da postanu obavezne?

Od strane Ozon
0 komentar

Epidemilog dr Predrag Kon izjavio da nas novi udar koronavirusa očekuje već u novembru.

Brzina povratka virusa je šokantna i sve može da se preokrene za dve nedelje. Problem su žarušta u okolnim zemljama, ali i dolazak zime.. 

Naš poznati epidemilog i član kriznog štaba rekao je da će neke mere, koje su do sada bile na nivou preporuka morati da postanu obavezne ukoliko se trend rasta obolevanja od koronavirusa poveća.

Radi se, kako je objasnio, o obaveznom nošenju maski i na otvorenom, kao i u zatvorenom, što je do sada bilo na nivou preporuke. 

Nadležni su ranije istakli da je epidemiološka situacija u Srbiji za sada povoljna, ali je koronavirus praktično eksplodirao u svim zemlajam bivše SRFJ. Zbog toga, ali i drugih faktora, nadležni kažu da se prati situacija u više gradova zbog porasta broja zaraženih. 

Najviše novozaraženih ponovo je registrovano u Beogradu, a gradovi gde raste broj obolelih su i Kraljevo, Niš, Novi Sad, Trstenik, Bujanovac i Vranje. 

U ovom trenutku nisu se stekli uslovi za održavanje masovnih sportskih događaja, jer bi bili veliki rizik za širenje korona virusa, kaže imunolog Srđa Janković, preneo je RTS. 

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo kronavirusa kod 36 korisnika i 11 zaposlenih.

A škole?

Prema rečima dr Kona, od početka školske godine u 24 osnovne i devet srednjih škola zabeleženi su pojedinačni slučajevi zaraze koronavirusom, dok je u dve škole došlo do prenošenja virusa u samim školama. 

Kon je za televiziju Hepi rekao da su ti „podaci prihvatljivi“ i da se očekuje da će nastava u školama i dalje funkcionisati. 

On je naveo da su škole za prenošenje korona virusa „manje rizična mesta nego veliki koletkivi u kojima je nemoguće do kraja kontrolisati sprovodjenje mera“. 

Kon je najavio i da su „prvi podaci“ o umrilima od kovid-19 bili tačni, ali da je potrebno uraditi reviziju stope mortaliteta „da bi videli šta se tačno dešavalo“. 

Prema njegovim rečima, i da je stopa mortaliteta od koronavirusa u početku epidemije bila veća „mere bi bile verovatno potpuno iste“, ali bi verovatnije kasnije došlo do popuštanja mera. 

„U Evropi svaki onaj ko je popustio mere, samo malo kasnije došlo je do povećanja. Mi smo popuštanjem mera dobili drugi talas ranije, u junu i julu, nego što se očekivalo u Evropi“, rekao je Kon. 

On je naveo da „ne vidi izbore kao mesto ubrzanja prenošenja virusa“, već da se povećanje broja slučajeva „poklapa sa utakmicom“ finala kupa Srbije koja je 24. juna odigrana u Nišu pred oko 10.000 gledalaca. 

Na pitanje o tome kako treba da se sprovede vakcinacija, kada bude dostupna vakcina protiv korona virusa, Kon je rekao da „lično misli da treba da bude sa snažnom preporukom“ pre svega za one kojima je ta vakcina neophodna.

Izvor Blic

You may also like