BRODOMONTER I ZAVARIVAČ NOVI OBRAZOVNI PROFILI U TEHNIČKOJ ŠKOLI U APATINU

Od strane Ozon
0 komentar

Tehnička škola sa Domom učenika iza Apatina od jeseni kreće sa programom dva veoma tražena nova obrazovna profila: brodomontera i zavarivača. Učenici koji od septembra upišu nove smerove, nakon završetka školovanja imaće priliku da dobiju posao u nekom od brodogradilišta, uključujući i apatinsko.


To je i cilj otvaranja ovih obrazovnih profila – školovanje kadrova za koje postoji potreba u privredi.

Nakon osam godina Tehnička škola u svoj sistem obrazovanja vraća profil brodomontera, a posle tri zavarivača. Naša škola ima dugu tradiciju školovanja tih kadrova. Nakon devedesetih godina prošlog veka brodogradnja je bila u velikoj krizi i došlo je do prestanka školovanja potrebnih kadrova. Tek 2008. godine smo ponovo pokrenuli brodograđevinske tehničare i brodomontere, ali nakon samo dve godine školovanja profila nije više bilo zainteresovanih učenika pa je škola ugasila te smerove.

Sada, kako su brodogradilišta u Apatinu, Bezdanu i Sremskoj Mitrovici ponovo počela da rade, pojavila se potreba za školovanom radnom snagom. U saradnji sa lokalnom samoupravom i Ministarstvom prosvete dobili smo dozvolu za brodomontera za ovu godinu, a od iduće nadamo se i za ostale. U planu je da svake godine proširujemo ponudu obrazovnih profila, ako bude zainteresovanih učenika.

Sva brodogradilišta vape za školovanom radnom snagom, mogućnost zaposlenja je velika a i lični dohodci su privlačni. Za učenike iz Apatina postoji mogućnost da od lokalne samouprave dobiju stipendiju, rekao je Petar Popović, direktor Tehničke škole sa Domom učenika.


Popović je dodao da je danas velika potreba svih brodogradilišta koja se vraćaju proizvodnji za školovanim kadrovima. Tehnička škola je nekada bila centar brodostruke za celu Vojvodinu, pa i Srbiju. Apatinska škola je tada, pored učenika iz opštine, školavala oko stotinu đaka van teritorije opštine Apatina.
Imali smo tehničare brodograđevinske i brodomašinske struke, brodotrasere, brodocevare. Sve profile koji su bili potrebni prilikom izrade broda. Danas potreba postoji i za onim ranije školovanim kadrovima, ali je problem što je to već starije građanstvo, a brodogradilišta računaju na mladu radnu snagu koja će kod njih provesti veći, ako ne i ceo radni vek.


Pored pomenutih, Tehnička škola ima profile tehničara za kompjutersko upravljanje CNC mašinama kao i kuvara.

Kuvari su veoma traženo zanimanje i skoro da uvek ima posla, a tehničar za upravljanje CNC mašinama je prestižno zanimanje gde učenici nakon četiri godine mogu odmah da se zaposle ili nastave školovanje na tehničkim fakultetima.


Prednost naših zanimanja je da učenici, ako ne žele da nastave školovanje, mogu odmah da se zaposle i da računaju na zaradu iznad proseka, istakao je direktor Tehničke škole.
Tenička škola u svom kompleksu ima i Dom učenika što olakšava putnicima da borave u Apatinu.

Trenutno raspolažemo sa 108 dvokrevetnih soba sa kupatilima. U Domu je obezbeđen vaspitni rad, ishrana, pomoć u učenju, a higijena je na visiokom nivou.

Cena smeštaja za mesec dana boravka učenika u Domu je 5.600 dinara. U to je uključeno spavanje, tri obroka, pomoć u učenju, rad u sekcijama, obilazak pozorišta i bioskopa kao i raznih destinacija, kaže Popović.

You may also like