Biblioteka: Da li je posrnula kultura čitanja?

Od strane Ozon
0 komentar

Broj poseta Gradskoj biblioteci nije smanjen na dnevnom nivou, u odnosu na isti period prošle godine.

“U poslednje vreme ima mnogo više čitalaca, bila je jedna mala stagnacija kod čitaoca posle prvog talasa COVID-19, zatim je sve normalno počelo sa radom.

Što se tiče čitalaca, većinom su to  stari aktivni članovi biblioteke, ali se s vremena na vreme pojavi i neki novi čitalac. Većinom su to studenti, ovo je doba kada se rade seminarski radovi, ovde traže svoju literaturu i najčešće uzimaju naučne knjige”, kažu u biblioteci “Gligorije Vozarović” iz Sremske Mitrovice.

Svake godine u decembru povećan je broj naših sugrađana koji iznajmljuju knjige iz Gradske biblioteke. Međutim, ove godine se, zbog pogoršane epidemiološke situacije, uglavnom se najvernija čitalačka publika okreće knjizi. 

U organizaciji biblioteke do ove godine, tradicija su razna dešavanja vezana za knjigu. Radionice, promocije… koje sada izostaju zbog aktuelne epidemiološke situacije. “Kreativne radionice nam fale, fale ponajviše roditeljima jer su svoju decu dovodili na kreativne radionice i uživali”, saznajemo od bibliotekarki.

  • Fale promocije, susreti sa piscima, susreti sa našim čitaocima, vanredna situacija je i prosto nam sve fali.

Za budućnost nemamo nekih planova ili programa, jer sve zavisi od situacije u svetu i kod nas. Osećaj je sličan kao za vreme bombardovanja, kao da se tako nešto podudarilo. Ljudi kada su u nekom problemu koji sami ne mogu da reše pribegavaju čitanju, da bi se malo sklonili od svakodnevnice koju ne mogu da promene.

“Knjige koje nam naši čitaoci vrate, one se odlažu na 72 sata, biblioteka je obeležena žutim linijama izvan kojih čitaoci ne smeju da se kreću”.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u našem gradu, biblioteka je prilagodila uslove korišćenja i načina ponašanja posetilaca, ali to nije sprečilo verne čitaoce da svrate i izaberu knjigu za čitanje.

  • Tekst je objavljen u sklopu projekta “ Kultura ne zatvara vrata” koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i