Besplatno testiranje na virus korona za sve građane po dolasku u Srbiju

Od strane Ozon
0 komentar

Za sve građane Srbije koji se iz inostranstva vraćaju u zemlju organizovano je besplatno testiranje na Covid-19 u nekom od zavoda za javno zdravlje, izjavila je danas za Tanjug načelnica odeljenja za sanitarni pregled u Institutu za javno zdravlje Beograd Mirjana Milenković. 

U zavisnosti da li se bris iz grla i nosa šalje u KCS u laboratoriju „vatreno oko“ ili u Torlak, rezultat se čeka nekoliko dana i nakon toga prestaje zakonska obaveza o samoizolaciji u trajanju od 14 dana, rekla je Milenković.

Građani Srbije na ulasku u zemlju od granične sanitarne inspekcije dobijaju smernice kom gradskom zavodu da se jave, a kada to učine dobijaju termin za testiranje.

Prema njenim recima, svaki građanin je dužan nakon dobijanja testa, ako je negativan, da se javi nadležnoj stanici policije koja je kontrolisala poštovanje mere o samoizolaciji.

Načelnica je dodala da se testiranje vrši na posebnom punktu, na kome građani popunjavaju jedan formular.

Testiranje se vrši u nešto više od 20 zavoda i instituta za javno zdravlje širom Srbije. 

PCR test za građane koji žele da odu u inostranstvo u zemlje koje insistiraju na testu košta 6.000 dinara. Taj test moći će da uradi u Kliničkom centru Srbije.

Cena testa u Austriji je 190 EUR, a u SAD oko 120 USD.

Možda Vam se svidi i