AUTOPSIJA. Uticaj COVID-19 na ljudsko telo je kao kombinacija SARS-a i AIDS-a?

Od strane Ozon
0 komentar

Autopsije nude ključne tragove za pacijente u ranom stadijumu COVID-19. Piše Global Times

Lekari proveravaju CT sliku pluća pacijenta u bolnici Leishenshan (Thunder God Mountain) u Vuhanu, glavnom gradu centralne kineske provincije Hubei.

Autopsije pokazuju veliko oštećenje pluća i imunog sistema pacijenata sa COVID-om, rekao je lekar u Vuhan-u, koji je pozvao na mere za sprečavanje fibroze pluća u ranoj fazi bolesti.

„Uticaj COVID-19 na ljudsko telo je kao kombinacija SARS-a i AIDS-a jer oštećuje i pluća i imuni sistem“, rekao je Peng Zhiiong, direktor odeljenja intenzivne nege bolnice Zhongnan sa Univerziteta Vuhan u Vuhanu.

Peng je rekao da je upravo razgovarao sa Liu Liang-om, stručnjakom za sudsku medicinu sa Medicinskog fakulteta u Tongji-u na Univerzitetu za nauku i tehnologiju Huazhong. Liuov tim je izveštavao da je od 24. februara obavljeno devet obdukcija preminulih pacijenata sa COVID-19.

„Rezultati obdukcije koje je Liu podelio su me zainteresovali. Na osnovu rezultata, mislim da je sada najvažnije preduzeti mere u ranoj fazi bolesti da bi se pluća pacijenata zaštitila od nepovratne fibroze“, primetio je Peng.

Ako se izvrši nepovratna šteta, druge mere, poput onih za sprečavanje pacijenata zbog nedostatka kiseonika, neće imati puno koristi, rekao je.

Liuov tim objavio je u utorak članak o obdukciji koju su objavili u časopisu Forenzička medicina.

U radu je rečeno da je očigledno oštećenje pluća pacijenta. Prekomerna proizvodnja sluzi koja se prosipala iz alveola, što ukazuje na COVID-19 izaziva reakciju na upalu koja oštećuje duboke disajne puteve i plućne alveole.

Pacijent, 85-godišnji muškarac, pokazao je slične patološke promene kao one koje su prouzrokovali SARS i MERS. Fibroza u plućima nije bila tako ozbiljna kao što je to bilo vidljivo kod pacijenata sa SARS-om, ali eksudativna reakcija je bila očitija, verovatno zbog kratkog toka njegove bolesti.

Vesti o dokumentu postale su viralne na kineskim platformama društvenih medija u petak.

U nekim vestima je rečeno da su obdukcije Liuova tima pokazale da je vijak ispljuvka jedan od glavnih razloga koji su uzrokovali smrt pacijenata sa COVID-19. Medicinsko osoblje koristilo je aspiratere sputuma za pacijente na osnovu rezultata, što je dovelo do smanjenja polovine broja smrtnih slučajeva u Vuhanu u sredu.

Nacionalna zdravstvena komisija (NHC) saopštila je da je Vuhan u utorak prijavio 42 smrtna slučaja, a u sredu 19 slučajeva.

Međutim, Peng je sumnjao u izveštaje rekavši da veruje da je pad posledica poboljšanja stanja i smanjenja broja pacijenata.

„Čak i ako su rezultati obdukcije korisni, efikasnost se ne bi pokazala tako brzo. Potrebno je najmanje jednu nedelju posmatranja“, rekao je Peng.

Upozorio je da bi se broj smrtnih slučajeva mogao ponoviti jer zna da su mnogi kritični pacijenti u Vuhanu izdržali tokom jednog meseca, ali još uvek su u opasnosti i mogu da umru u bilo kom trenutku.

U četvrtak je u Vuhanu bilo 6.775 kritičnih pacijenata, a broj umrlih od strane vlasti u Vuhanu u četvrtak bio je 28, prema NHC.

Pacijent koji je spomenut u radu hospitalizovan je u januaru zbog moždane povrede, smrti tkiva u mozgu usled neadekvatne opskrbe krvlju. Potvrđeno je da je zaražen novorođenim koronavirusom 13 dana kasnije, a umro je nakon dodatnih 15 dana. Obdukcija je izvršena u roku od 12 sati od njegove smrti.

Nisu pronađene očigledne patološke promene u njegovom probavnom sistemu, slezini ili mozgu, kaže se u izveštaju.

Liuov tim je prvu obdukciju uradio 16. februara, otprilike mesec dana nakon izbijanja.

Liu je ranije izjavio medijima da su on i njegov tim vladi Vuhana predložili da izvrši obdukcije ubrzo nakon izbijanja epidemije.

Vlada i lokalne bolnice složile su se o potrebi obdukcije, ali nisu mogle da obezbede odgovarajuće lokacije. Takođe su zabrinuti zbog rizika od prenosa virusa tokom takvih obdukcija.

Iang Zhankiu, zamenik direktora odeljenja za biologiju patogena na Univerzitetu Vuhan, objasnio je da su priprema i procena rizika od obdukcije pacijenata sa COVID-19 od presudnog značaja, jer može prouzrokovati zadržavanje bolnice ili medicinskih članova.

Takođe, kineska tradicija o očuvanju tela pokojnika mogu ometati proces obdukcije, za šta je potreban porodični pristanak, rekao je Iang za Global Times

Autor: Long Shumei i Zhao Iusha Izvor: Global Times

Možda Vam se svidi i