Aktivan nadzor pčelinjaka

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Tokom aprila meseca pčelari u Srbiji su u obavezi da prijave stanje u svojim pčelinjacima, a da najkasnije do kraja proleća u istim bude izvršen aktivni nadzor kako bi obezbedili prav na subvencije od strane države.

Pčelinjak Ljiljane Sretenović iz Noćaja danas je upravo s tim ciljem posetio veterinar.

“U toku godine imamo dva obavezna nadzora, jedan u aprilu, a drugi u oktobru. Pčelari su tada dužni da omoguće veterinarim odlazak u svoje pčelinjake, kako bi oni na licu mesta ustanovili brojno stanje društava, prisutvo ili odsustvo bolesti, promene bilo kakve vrste, a zatim sastavili zapisnik na osnovu kojeg mi pčelari dalje možemo da ostvarimo pravo na subvencije”, kaže Sretenović i podseća da su subvencije ove godine više nego prošle, odnosno da država izdvaja 800 dinara po košnici.

Ona dodaje da je kontrola izvršena u skladu sa svim merama predostrožnosti i to pre početka policijskog časa.

“Službeno lice je utvrdilo da je stanje u mom pčelinjaku dobro, a što je najvažnije nema bolesti”, kaže Noćajka.

Prema njenim rečima ona nije imala problema da i tokom vanrednog stanja redovno obilazi svoj pčelinjak, s obzirom da je ovo period godine najbitniji za pčele, ali napominje da zbog nemogućnosti lica starijih od 70 godina da to isto učine naneta je velika šteta pčelarstvu u Srbiji. Ona se nada da će nadležni imati razumevanja po ovom pitanju te u narednom periodu omogućiti starijim pčelarima, kojih kako kaže, ima u velikom broju da odlaze u svoje pčelinjake.

You may also like