Akcija vakcinacije migranata u Šidu. Vakcinisano 59 dece  

Od strane Ozon
0 komentar

Danas je uspešno je sprovedena akcija vakcinacije dece migranata u prihvatnom centru Šid.

Akciju su sproveli stručnjaci Doma zdravlja Šid, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica uz pomoć zaposlenih u Komesarijatu za izbeglice i interno raseljena lica.

Vakcinisano je 59 dece migranata smeštenih u prihvatnom centru na železničkoj stanici. Deca su vakcinisana u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji koji je na snazi u Republici Srbiji  a svako dete je imunizovano u skladu sa svojim uzrastom. Naročito je značajno što su ovom akcijom obuhvaćena sva prisutna deca do 18 godina.
Ova akcija je poslednja u nizu akcija koje su sprovedene od početka migrantske krize do sada. Sve aktivnosti koje se sprovode u cilju zaštite zdravlja migranata imaju dvostruku ulogu- očuvanje njihovog zdravlja i zdravlja lokalnog stanovništva.

Sistematska imunizacija dece ima ogroman uticaj na zdravlje cele populacije, te je zaštitom dece iz prihvatnog centra osnažen kolektivni imunitet  i migranata i lokalnog stanovništva, pogovoto ako znamo kolika je mobilnost ove populacije.

Deca su vakcinisana protiv malih boginja, zaušaka, rubele, tetanusa, difterije, velikog kašlja, dečije paralize…

Jandrić Kočić

Možda Vam se svidi i