29 godina bez Tome Zdravkovića

Od strane Ozon
0 komentar

Danas, u sredu 30. septembra, obeležava se 29. godišnjica smrti velikog Tome Zdravkovića.

Toma je pevač koji je opevao najviše ženskih imena: Ana, Aleksandra, Anđela, Branka, Danka, Duška, Jelena, Ljiljana, Marta, Mirjana, Marija, Nada, Nedžmija, Sanja, Fatima.

Pesmom i singlom „Žena druga mog“ iz 1963. započela je diskografska karijera Tome Zdravkovića. Tomin prvenac je prošao relativno nezapaženo, sve dok nije postao veliko ime. I druga Tomina ploča iz 1968. bila je zabavnjačka („Ciganka“, „Marta“, „Anđela“, „Nikad neću da te zaboravim“).
Ciganka“ je probila led i pogurala me prema vrhu. Ušao sam u Jugoton i postao jedan od prvih pevača koji je na singlici snimio četiri svoje autorske kompozicije. Posle 13 godina pevanja prešao sam iz kafane na estradu, ušao u društvo sa Đordem Marjanovićem, Duškom Jakšićem, Slavkom Perovićem, Cunetom… Oduvek sam hteo da budem pevač zabavnih pesama, da pevam na festivalima – govorio je legendarni Toma, o čemu smo opširnije pisali u našoj Muzičkoj apoteci.

  • Toma je pevačku karijeru započinjao u Kruševcu, u hotel „Parizu“. Posle nastupa u jednoj prigradskoj kafani, pita toma čistačicu: „Tetka Dano, kako je?“ Ona veli: „Nikako, mala plata, teško živim“. Toma zove gazdu i kaže: „Milisave, naplati za tetka Danu za tri meseca doručak i kafu“. Bio je to najširi čovek sa nejvećom dušom – otkrio je pesnik Atanasije Savić, pisac pesme „Svirajte noćas samo za nju“.

Možda Vam se svidi i