20 godina nastave na romskom jeziku u Mačvanskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Pre 20 godina u Osnovnoj školi „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici je uvedena fakultativna nastava na romskom jeziku koja se i danas uspešno izvodi. Četvrtog aprila, 2001. godine počela je nastava na romskom jeziku u Osnovnoj školi „Dobrosav Radosavljević Narod“ .

„U ono vreme tačnije 2001. godine kada je uvođena nastava bilo je otpora i sa jedne i sa druge strane. Trebalo je izaći iz šablona kolotečine i već ustaljenog. Sama ideja da se uvede fakultativna nastava na romskom jeziku mi je sinula u momentu kad sam shvatila da veliki procenat Roma koji živi u Mačvanskoj Mitrovici ne poznaje svoj vlastiti jezik. Takođe činjenica da deca romske populacije ređe završavaju osnovnu školu mi je bila još jedan od razloga da se još više založim da se situacija na polju obrazovanja Roma promeni, i bar malo poboljša. Međutim na samom početku ostvarenja zamišljene ideje javio se problem. Imamo u školi decu romske populacije ali nemamo nastavnika romskog jezika. Takođe bila je neophodna standardizacija romskog jezika. Trifun Dimić je bio jedan od začetnika standardizacije romskog jezika i još nekoliko učenih Roma, ali sve je to tih godina bilo u povoju“, priseća se Mrijana Marković, nekadašnja direktorica OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod“.

U Mačvanskoj Mitrovici je delovalo Društvo za kulturu i prosvetu Roma „Bare Jaga“ koje se istaklo svojim pozorišnim predstavama i kulturnim manifestacija radeći na očuvanju romske kulture.

„Sarađujući sa njima i režirajući sa režiserom Vojislavom Bilanović Bilom pozorišne predstave „Krvave svadbe“ i „Kapetan Džon Piplfoks“ u kojima su glumili Romi imala sam prilike da vidim da mogu i žele da se obrazuju i da daju značajan doprinos razvoju kulture. Oni su razbijali stereotipe da je romska populacija lenja i da je okrenuta prosjačenju i životu od socijalne pomoći. Predsednik Društva za kulturu i prosvetu Roma „Bare Jaga“ Bogdan Nikolić se takođe zalagao da što veći broj Roma dolazi u školu i često je odlazio u domove svojih sunarodnika da ubedi roditelje da menjaju odnos prema školi i obrazovanju. Tako da uz podršku Društva za kulturu i prosvetu Roma „Bare Jaga“ sama ideja o uvođenju fakultativne nastave romskog jezika se još više produbljivala. Naravno sve to iako je bila to moja želja kao direktora navedene škole bez podrške Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Ministarstva prosvete i organizacije za dečija prava Save the children (Velika Britanija) čiji je predstavnik lično posetio školu „Dobrosav Radosavljević Narod nije bilo moguće ostvariti“, dalje priča Marković.

Za nastavnika romskog jezika je predložena od strane Društva za kulturu i prosvetu Roma „Bare Jaga“ Slađana Nikolić. Ona je morala da ide na edukaciju za nastavnika romskog jezika. Od roditelja dece se tražio odobrenje da deca pohađaju fakultativnu nastavu romskog jezika.

„U početku je bilo opiranja, i bio je problem da se formiraju prve grupe za izvođenje nastave. Međutim, kako je odmicalo vreme sve veći broj dece je pohađao fakultativnu nastavu na romskom jeziku. Procenat Roma koji su završavali školu se iz godine u godinu povećavao i sve veći broj ih je završavao srednju školu, a neki od njih su završili i fakultete i stekli akademska zvanja. Aleksandra Ilić – Master fizičke kulture, Petar Nikolić – Pravni fakultet i još mnogi drugi pripadnici romske populacije iz Mačvanske Mitrovice su završili visoke škole i stekli solidno obrazovanje“, priča Marković.

Slađana Nikolić i dan danas je nastavnik romskog jezika i ima pun fond časova na zadovoljstvo njenih učenika i svoje lično. Pored nastave romskog jezika ona učenicima pomaže da savladaju i nastavu iz matematike, srpskog jezika i drugih predmeta. Priprema pozorišne predstave i učenike za takmičenje recitatora. Na ovogodišnjoj smotri je učenica OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod“ Milica Jovanović koja je govorila pesmu „Zašto misliš da lažem“ na romskom i srpskom iz dvojezične knjige romskih pesama „Velike Vatre – Bare Jaga“ književnice Mirjane Marković čije štampanje je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, plasirala se na zonsko takmičenje.

„Sve su to razlozi za radost jer pomoći nekome da se obrazuje, nauči i napreduje zar ima veće sreće od toga. I zato dragi moji Romi srećno vam punoletstvo fakultativne nastave romskog jezika u Osnovnoj Školi „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici“, poručila je Marković.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „РАВНОПРАВНО –  Лицем у лице –  Muj an muj“ koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i