150 godina škole u Noćaju: Vreme za obnovu

Od strane Ozon
0 komentar

Škola u Noćaju ove godine obeležava veliki jubilej – 150 godina postojanja i rada. Pravo vreme da se objekat škole obuče u novo ruho i poboljšaju uslovi rada za sve njene đake, za nastavno i nenastavno osoblje.

Radovi na uređenju unutrašnjosti zgrade Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u izdvojenom odeljenju u Noćaju startovali su nešto malo pre zimskog raspusta, a većina radova je u tom periodu i privedena kraju.

Izvođač svih radova je Kazneno popravni zavod Sremska Mitrovica, a kompletan repromaterijal obezbeđen je od strane lokalne samouprave grada na Savi.

“Ono što prvo treba da naglasim jeste moja zahvalnost lokalnoj samoupravi i Zavodu što su se potrudili da urede unutrašnjost škole koja je, moram priznati, bila u prilično lošem stanju i da istaknem činjenicu da je dobar deo radova završen za vreme zimskog raspusta, tako da nismo mnogo ometali đake”, kaže direktor škole Slađan Papić.

Radovi su, kako on objašnjava, obuhvatali kompletno krečenje unutrašnjosti objekta, učionica i pomoćnih prostorija. Zatim zamenu stolarije, odnosno vrata učionica na spratu škole, gde su takođe sređeni i podovi u svakoj od njih. Plafoni su spušteni kako u učionicama na spratu, tako i u izdvojenom delu škole u kojem su smešteni kabinet za tehnično i nekadašnja zbornica, a postavljena je i kompleno nova rasveta. U narednim danima biće postavljena i troja nova vrata u prizemlju škole. Takođe su sređene svlačionice u okviru fuskulturne sale, a najmanja učionica u školi dobila je i novi nameštaj, nešto manje klupe i police prilagođene ograničenom prostoru. Nameštaj je donacija školi od strane Kazneno popravnog zavoda.

”Na samom ulasku u školu imali smo jednu malu prostoriju namenjenu tetkicama i domaru, ona je bila izgrađena od neke iverice i već je bila u fazi raspad, međutim sada je to jedna sasvim drugačija prostorija i izgleda zaista jako lepo”priča dalje direktor.

Prema rečima Papića nakon uređenja učionica i pomoćnih prostorija potrebno je rešiti i “rak ranu” škole, odnosno sanitarni čvor.

“Malo je reći da je sanitarni čvor u lošem stanju i da pod hitno treba tim delom škole da se pozabavimo. On se mora kompletno rekonstruisati, jer svako manje saniranje neće rešiti  problem koji tamo imamo, a dovoljno je reći da je taj sanitarni čvor urađen pre 40 godina, kao i da ga koriste kako đaci, tako i nastavno, i nenastavno soblje. Toliko je dotrajalo sve, od pločoca, preko kanalizacije da nema svrhu popravljati ga. Projekat rekonstrukcije je već urađen i njime je predviđeno da imamo poseban sanitarni čvor za nastavnike, a poseban za đake, muški i ženski deo, kao i toalet prilagođen osobama sa invaliditetom. Vrednost ovog projekta, odnosno rekonstrukcije procenjena je na oko 1,8 miliona dinara, puno para, ali radi se o dugoročnom rešenju”, objašnjava direktor.

On kaže da je za sredstva već konkurisao kod Ministarstva prosvete, ali i da je u međuvremenu stupio u kontakt i sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, te da veruje da će projekat biti realizovan u nekoj bližoj budućnosti.

„Pored sanitarnog čvora, preostaje nam da rešimo i problem krova na objektu fiskulturne sale koji već duže vreme prokišnjava. On je po svemu sudeći izuzetno loše urađen te 2002/03. godine kada se izgradila sala. Njega što pre treba da saniramo, jer će prokišnjavanje da nam napravi dodatne troškove, stradaće pod u sali, instalacije, a evo izolacija je već počela da otpada, tako da ukoliko problem krova ne rešimo u skorije vreme kasnije ćemo imati potrebu za dodatnim ulaganjima da se sva šeta sanira“, kaže direktor.

On dodaje da su nadležni obećali rešenje i ovog problema u tekućoj godine, a pominje se još i mogućnost sanacije fasade i postavljanje izolacije na objektu škole.

Izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Noćaju pohađa oko 150 učenika. Škola je osmogodišnja, a više razrede u ovom objektu pohađa i oko četrdeset učenika iz susednog Radenkovića.

Možda Vam se svidi i