Zasavica pod zaštitom države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja

Od strane Ozon
0 komentar

Odlukom Vlade Srbije područje vodotoka Zasavice stavljeno je pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, odnosno prve kategorije kao specijalni rezervat prirode „Zasavica“.

„Specijalni rezervat prirode ’Zasavica’ stavlja se pod zaštitu kako bi se očuvao prirodni vodotok Zasavice, kao osnovni ekološki faktor, gde su prisutna vodena, močvarna, livadna i šumska staništa, karakteristična za ravničarske predele“, navodi se u odluci Vlade Srbije.

Kako se dodaje, na području rezervata omogućen je opstanak 218 vrsta gljiva, 655 vrsta viših biljaka među kojima su krajnje ugrožene vrste, više od 250 vrsta fitoplanktona, 190 vrsta zooplanktona i veliki broj beskičmenjaka.

Među životinjskim vrstama koje žive na tom području su velika hrastova strižibuba, panonski prelivac, i uskršnji leptir, 19 vrst ariba, 13 vrsta vodozemaca, 12 vrsta gmizavaca, 65 vrsta sisara i 182 vrste ptica, među kojima su neke od najugroženijih na planeti, navodi se u odluci.

Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ nalazi se na području južne Vojvodine, odnosno severne Mačve, istočno od reke Drine i južno od Save, na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Na teritoriji Specijalnog rezervata zabeleženo je 29 tipova staništaprioritetnih za zaštitu na nacionalnom nivou.

Površina rezervata je preko 1.100 hektara, od čega je 62 odsto u državnom a 32 odsto u privatnom vlasništvu. Vlada Srbije poverila je Zasavicu na upravljanje Pokretu gorana iz Sremske Mitrovice.

novaekonomija.rs

You may also like