Više od 1.000 sadnica za severnu Mačvu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U okviru akcije “Nedelja za zeleniju Vojvodinu” na teritorji mesnih zajednica severne Mačve biće posađeno preko 1.000 sadnica na nekoliko lokacija.

Akcija je startovala upravo danas u Mačvanskoj Mitrovici, gde će biti posađen i najveći broj sadnica.

Realizaciji današnje akcije pored predstavnika saveta nekoliko mačvanskih mesnih zajednica, lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, priključili su se građani, kao i đaci Osnovne škole “Dobrosav Radosavljević Narod” na čelu sa direktorom Slađanom Papićem.

Predsednik Skupštine grada Tomislav Janković podsetio je da je sredinom maja meseca ove godine Pokrajinska vlada usvojila Deklaraciju o zaštiti životne sredine u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i da je akcija “Nedelja za zeleniju Vojvodinu” samo jedna od aktivnosti koja se sprovodi na osnovu te Deklaracije.

“Prva sedmica decembra meseca je pomentom Deklaracijom predviđena za realizaciju akcija ozeljenjavanja lokalnih zajenica na teritoriji pokrajine. Mi smo to ozbiljno shvatili i u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijom za urbanizam i zaštitu životne sredine i dva javna preduzeća “Srbijašume” i “Vojvodina šume” obezbedili preko 1.000 sadnica za mesta severne Mačve. Ovo je svojevrstan nastavak akcije od pre desetak dana kada smo ozelenjavali prostor duž biciklističke staze između Mačvanske Mitrovice i Zasavice II”, rekao je Janković.

On je istako da će pored Mačvanske Mitrovice u toku ove nedelje akcija ozelenjavanja biti realizovana i u ostalim mačvanskim mesnim zajednicama koje pripadaju Gradu Sremska Mitrovica i da će u realizaciji iste biti uključeni sportski klubovi, lovačka udruženja i meštani.

“Mesna zajednica Mačvanska Mitrovica se obratila Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine sa željom da nam doniraju određeni broj sadnica koje bi posadili pre svega u priobalju reke Save kako bi napravili neku vrstu prirodne barijere vetru, jer u nekom zimskom periodu izuzetno nezgodno i neprijatno našim meštanima da šetaju kejom. Međutim, oni su izrazili želju da broj sadnica bude daleko veći od onog koji smo mi tražili, pa smo tako dobili više od 1.000 sadnica. Zbog tako velikog broja sadnica kontaktirali smo ostale mesne zajednice sa prostora severne Mačve sa željom da i njima damo deo. Na naš poziv oni su se rado odazvali, tako da će ova akcija biti znatno veća nego što smo i mi sami očekivali”, rekao je predsednik saveta Mesne zajednice Mačvanska Mitrovica Miloš Kovač.

Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica izrazio je zadovoljstvo inicijativom i željom stanovnika, odnosno pre svega predstavnika mesnih zajednica severnog dela Mačve da se ukljče u pomenutu akciju Pokrajinske vlade.

“Moram reći da mi je izuzetno drago što se kod meštana mačvanskih sela i kod ljudi koji vode ove mesne zajednice probudila ekološka svest, svest o potrebi oplemenjivanja životnog prostora zelenilom i vegetacijom. Radi se o akciji “Nedelja za zeleniju Vojvodinu” koja je na teritoriji našeg grada otpočela u Mačvanskoj Mitrovici, ali ubrzo će se akciji priključiti i ostale mesne zajednice sa prostora severne Mačve. Značaj ove akcije je višestruk, pre svega doprineće očuvanju tla, zaštiti zemlje od erozije, zaštiti naselja i polja od udara jakih vetrova, a o zdravstvenom apsektu možda je suvišno i govoriti, posebno sada kada je sve više oboljenja disajnih organa i kada je vazduh koji udišemo sve zagađeniji”, rekao je Samardžić.

On je dodao da se nada da će ova akcija biti primer dobre prakse i da će se potreba i interesovanje za učešće u istoj javiti i kod drugih mesnih zajednica na teritorji Sremske Mitrovice.

U okviru akcije “Nedelja za zeleniju Vojvodinu” na teritoriji severne Mačve biće posađeno oko 800 sadnica topole, 240 sadnica hrasta i 50 sadnica crnog bora.

You may also like