Uspešno sprovedena Akcija besplatnih pregleda

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Opšta bolnica Sremska Mitrovica otvorila je vrata svim zainteresovanim građanima za besplatne preventivne preglede, koje inicira Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a koji pružaju mogućnost građanima da, bez obzira da li imaju zdravstveno osiguranje ili ne, provere svoje zdravlje.

Timovi u internističkoj i ototrinolaringološkoj ambulanti, radili su sledeće preglede: internistički – EКG, merenje krvnog pritiska i merenje vredosti šećera u krvi i preglede uha, grla i nosa.

U izjavi za medije, direktor mitrovačke bolnice dr Živko Vrcelj, rekao je, da je ovo druga po redu akcija ministarstva zdravlja u ovoj godini, za koju su građani pokazali očekivanu zainteresovansot. Prednost ovakvih pregleda je, prema rečima Vrcelja, to što ih mogu obaviti i oni koji nemaju overenu knjižicu, pacijenti mogu dolaziti bez kartice zdravstvenog osiguranja, bez čekanja i zakazivanja.

„Danas je i Svetski dan zdravlja – razlog više da proverimo svoje zdravlje i pokažemo odgovornost prema sebi samima“, rekao je Vrcel i dodao da su u akciji učestvovali i domovi zdravlja u Rumi, Šidu i Irigu.

Dr Gordana Mitić, pomoćnik direktora istakla je važnost pregleda u svim oblastima jer je to jedini način ranog otkrivanja bolesti, pravovremenog lečenja i sprečavanja svih komplikacija oboljenja.

„Mi živimo u sredini gde se mahom jede masna, začinjena hrana, prisutan je i povećan unos soli, ugljenih hidrata, usled čega kod pacijenata imamo dijagnostikovanu hipertenziju i šećerne bolesti. Hronično smo izloženi stresu, prisutna je i smanjena fizička aktivnost, i svi ti faktori mogu uzrokovati pojavu akutnog infarkta miokarda i akutnog moždanog udara. To su neme bolesti i manifestuju se tek kad dođe do komlikacija bolesti i zato su od presudnog značaja, kontrole zdravstvenog stanja, odnosno preventivni pregledi“, objašnjava dr Mitić.

U ovonedeljnoj akciji učestvovalo je 8 lekara i 10 medicinskih sestara, a njihov rad koordinisali su direktor dr Živko Vrcelj i glavna sestra Verica Volarević.

U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, za 150 pacijenata urađeno je 105 internističkih pregleda i 72 pregleda uha, grla i nosa. U Domu zdravlja Ruma internističke preglede obavilo je 96 građana, Irigu 13, dok je u Šidu tu mogućnost iskoristilo 47 građana.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i