Uskoro izrada plana detaljne regulacije za autoput od Kuzmina do Sremske Rače – Očekuje se da izgradnja počne u junu 2019.

Od strane Ozon
0 komentar

U očekivanju da tokom leta počnu radovi, ubrzano se priprema dokumentacija za izgradnju autoputa od Kuzmina do Sremske Rače. Izrada plana detaljne regulacije za novi infrastrukturni koridor poverena je Saobraćajnom institutu CIP iz Beograda a u projekat je uključen i Urbanizam iz Sremske Mitrovice.

Direktorka ovog preduzeća Mirjana Vašut kaže da se prostor obuhvata plana detaljne regulacije budućeg autoputa u ovoj fazi izrade planova daje orijentaciono. Iako se još uvek ne zna tačna trasa, definisani su osnovni podaci o budućem autoputu, a na poslednjoj sednici Skupštine grada Sremska Mitrovica usvojena je neophodna odluka o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju ove saobraćajnice.

– Osnovni pravac pružanja tog koridora je od severa ka jugu, odnosno od postojećeg Koridora 10, od autoputa Beograd-Zagreb, gde će zapadno od postojeće petlje Kuzmin biti izgrađena nova petlja. Sa te petlje će krenuti koridor koji će delimično prolaziti kroz katastarske opštine Kuzmin i Kukujevci, a zatim dolazi u Bosut i Višnjićevo. Na ovom prostoru će se izgraditi petlja koja će obezbediti pristup na autoput meštanima Višnjićeva i Bosuta. Zatim se koridor spušta dalje prema jugu, preko teritorije k.o. Sremska Rača, a na prostoru između Bosuta i Sremske Rače prelazi reku Bosut i tu će biti izgrađen jedan most. Zatim dolazi do obale reke Save, nešto pre postojećeg graničnog prelaza i na tom mestu se planira izgradnja kolskog mosta koji podržava ovaj koridor autoputa – precizira Mirjana Vašut.

Ona naglašava da je ovo orijentaciona trasa i sasvim je izvesno da će širina buduće trase moderne saobraćajnice biti 300 metara, a tačna trasa znaće se u fazi izrade Nacrta plana.

– On će brzo biti završen jer je reč o državnom značaju i radi se svim snagama, tako da nacrt očekujemo na javnom uvidu već idućeg meseca – kaže Mirjana Vašut.

Povezivanje Srbije i Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske autoputem predviđeno je i prostornim planovima Vojvodine i Srbije u kojima je ova saobraćajnica definisana kao jedan od strateških pravaca razvoja.

Kako ističu urbanisti, zona oko budućeg autoputa postaje veoma atraktivna za investicije, a nakon izgradnje novog autoputa stanovnici Sremske Rače više neće morati preko graničnog prelaza da putuju do Mitrovice i drugih mesta u Srbiji.

Kako je najavljeno, radovi na izgradnji autoputa koji će spajati Srbiju i Republiku Srpsku preko Kuzmina i Sremske Rače, počeće u junu ove godine.

Prema ranijim najavama, autoput Beograd-Sarajevo gradiće se u dve trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju deonice Sremska Rača-Kuzmin, dužine oko 17 kilometara, i Požega-Užice-Kotroman, dužine oko 60 kilometara.

ekapija.com

Možda Vam se svidi i