U Sremu nema obolelih od groznice Zapadnog Nila

Od strane Ozon
0 komentar

Na osnovu podataka dostavljenih Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno Sremska Mitrovica (u skladu sa Preporukama za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji u sezoni 2019. godine Instituta za javno zdravlje Srbije) i laboratorijskih kriterijuma (prema preporukama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti) do 10.7.2019. godine pooštrenim epidemiološkim nadzorom na teritoriji okruga nisu registrovani slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Sezonski nadzor nad oboljenjem počeo je 1. juna i trajaće do prve polovine novembra meseca. Za naše geografsko područje karakteristično je da vektori postaju aktivni u proleće (mart/april), a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se najčešće prenosi ubodom zaraženog komarca i koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj obolelih osoba se prijavljuje tokom avgusta meseca.

You may also like