Takmičenjem osnovaca „Komunalije“ obeležile „Svetski dan zaštite životne sredine“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Tradicionalno, šestu godinu za redom Javno komunalno preduzeće „Komunalije“ iz Sremske Mitrovice organizovalo je mini eko takmičenje za osnovce u Poslovno sportskom centru “Piki” i na taj način obeležilo „Svetski dan zaštite životne sredine“.

Na takmičenju je učestvovalo čak deset osnovnih škola kako sa teritorije samog grada, tako i iz seoskih sredina, sve ukupno 60 učenika.

“Kroz igru, pesmu i druženje već godinama unazad pokušavamo da našim najmlađim sugrađanima približimo značaj zaštite životne sredine i pravilnog odlaganja i selektovanja komunalnog otpada. Broj učesnika ove naše manifestacije je sve veći što je dobar podatak i naravno kako bi im se zahvalili na tome mi smo im pripremili određene nagrade, a za najuspešnije i pobedničke pehare”„ rekao je na današnjoj manifestaciji Radoslav Jevremović, direktor „Komunalija“.

On je podsetio da preduzeće na čijem je čelu prethodnih godina redovno sprovodilo akcije, radionice, predavanja na teme zaštite životne sredine i pravile separacije otpada i dodao da će se s tom praksom nastaviti i u budućnosti.

Najbolji na današnjem takmičenju su bili učenici Osnovne škole „Triva Vitasovic Lebarnik“ iz Laćarka, drugi su bili učenici OŠ „Jovan Popović“ iz Sremske Mitrovice, a treći učenici Osnovne škole „ovan Jovanović Zmaj“ iz Martinaca.

Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan UNEP.[1]

Predlog da se proslavlja 5. juni je dala delegacija Jugoslavije i prema nekim izvorima, ovo je postao centralni događaj Ujedinjenih nacija.

U svetu, pa i kod nas se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uključuje i vladin i nevladin sektor. Pri tome, svake godine za glavno mesto proslave se bira drugi grad. Vlada zemlje koja je domaćin ili grad domaćin u saradnji sa UNEP-om određuju temu događaja. Osim teme, biraju se i slogan i logo koji će biti fokus svih informativnih materijala i promotivnih aktivnosti u vezi sa ovim danom. Primer je akcija koju je 2011. godine pokrenula Indija, svetski domaćin te godine, a pod nazivom „Šume: Priroda u tvojoj službi“. Kao i svake godine, planirano je više aktivnosti; radionica za preko stotinu novinara, sednica sa temom o „zelenoj“ ekonomiji, organizacija maratona, jednodnevna konferencija za žene rukovodioce itd.

Možda Vam se svidi i