Zaposleni u pravosuđu u utorak, 15. januara stupaju u jednočasovni štrajk kako bi skrenuli pažnju na „višegodišnju diskriminaciju i eksploataciju zaposlenih u pravosuđu“, saopštio je Sindikat pravosuđa Srbije.

Rad biti obustavljen u periodu od 11 do 12 časova.

Osnovni zahtevi sindikata jesu promena radnog statusa nameštenika i lica zaposlenih na određeno vreme, kao i izrada akta o proceni rizika radnog mesta.

Kako su ukazali u ovom sindikatu, nameštenici su lica koja bi trebalo da obavljaju sporedne poslove u pravosuđu, međutim obavljaju državne stručne poslove koje ne bi smeli po zakonu i za koje nisu plaćeni.

„Najočigledniji primer nezakonitosti jeste taj što zapisnike koji su javna isprava, vode i potpisuju nameštenici. Oni poslodavcu nisu dovoljno stručni za izmenu statusa, ali jesu kada treba da završe posao u pravosudnom organu“, stoji u saopštenju.

Ljudi zaposleni na određeno vreme zbog privremeno uvećanog obima posla, takođe, rade mimo zakonskih uslova, jer kako je naveo sindikat, iako je zakonom predviđeno da u takvom statusu mogu da rade najduže šest meseci, oni su zaposleni na određeno i duže od deset godina.

„Bruka i sramota je to što se sve navedeno događa baš u pravosuđu koje bi trebalo da bude primer poštovanja zakona. Građanima se unapred izvinjavamo, ali nije nam namera da im naškodimo. Naprotiv, mi ukazujemo na to da je Vlada Srbije neodgovorna prema pravosuđu pa tako i prema svojim građanima“, saopštio je Sindikat pravosuđa Srbije.

Autor: Beta/021.rs

Možda Vam se svidi i