ŠTRAJK!

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Deo zaposlenih u Glavnoj Pošti u Sremskoj Mitrovici danas su u vremenskom periodu od 09:00 do 10:00 časova, nezadovoljni primanjima, realizovali jednočasovni štrajk. Na ovaj način, oni su ujedno pružili podršku kolegama iz Glavnog distributivnog centra u Zemunu koji zahtevaju povećanje zarada.

Mitrovačkih poštari današnji štrajk su okarakterisali kao spontano, interno okupljanje nezadovoljnih radnika koje nema političku podlogu.

„Ovo je spontano okupljanje nas radnika Pošte u Sremskoj Mitrovici zbog lošeg materijalnog stanja u kojem se nalazimo. Podsećanja i poređenja radi 2007./2008. godine evro je bio 80 dinara, tada smo imali plati od 35.000 do 36.000 dinara, što preračunato u evre iznosi oko 450, danas 2019. godine imamo 33.000 – 34.000 dinara platu, što je u oko 290 evra. Znači ne možemo kraj sa krajem da sastavimo“, rekao je jedan od nezadovoljnih radnika mitrovačke Pošte.

Drugi se nadovezao sa rečima da zaposleni u Pošti ne traže i ne pristaju na povećanje plate za 3% što bi iznosilo nešto više 1.000 dinara, nego da se njihova primanja usklade sa republičkim prosekom.

„Nemamo para za život, sa ovakvim primanjima dovedeni smo na rub egzistencije. U novembru 2017. godine Vlada nam je oduzela 10% od plate, zajedno sa penzionerima, to znači 50 i više meseci mi imamo umanjenu platu, kada se preračuna za svakog od nas to je oko 1.500 evra do sada. Penzionerima su deo vratili, a nas Vlada ignoriše, mi kao da za njih ne postojimo uopšte“, rekao je drugi radnik koji nije želio biti imenovan.

On je dodao da radnici angažovani na takozvanim pp poslovima imaju primanja između 18.000 i 20.000 dinara, što nije čak ni minimalna zagarantovana zarada.

Svi štrajkači su izričiti da današnje okupljanje nema političku podlogu, da nije unapred isplanirano, ali dodaju da štrajk u narednom periodu može biti radikalizovan. Predstavnici sindikata u Sremskoj Mitrovici su podržali svoje kolege, ali nisu hteli da se izjašnjavau za medije.

„Tražimo veće plate, tražimo da dobit Pošte bude podeljena njenim radnicima, samo toliko“, poruka je sa današnjeg skupa.

Zvanični zahtevi radnika Pošte Srbije:

1. Povećanje plate zaposlenima u tehnologiji na nivo republičkog proseka.
Pošta Srbije je profitabilno preduzeće koje je spremno da ispuni svaki zahtev tržišta i svojom logističkom mrežom pokriva kompletnu teritoruju države Srbije, smatramo sramnim da 13.000 radnika ovog preduzeća živi na rubu egzistencije.

2. Obezbeđivanje dovoljnog broja izvršilaca u tehnologiji.
Radnici u tehnologiji su preopterećeni jer nedostaje veliki broj izvršilaca. Smatramo da je sramno zapošljavati radnike na ugovore o privremenim i povremenim poslovima. Prihod preduzeća će se povećati ukoliko se obezbedi dovoljan broj izvršilaca na svim tehnološkim radnim mestima jer će korisnici naših usluga biti zadovoljniji i neće koristiti usluge konkurencije. Zahtevamo da se rukovodstvo posveti pronalaženju novih poslova, da za poslove koje obavljamo za republiku Srbiju tražimo realnu nadoknadu. Da se rukovodstvo bavi marketingom zasnovanim na principima istine i društvene odgovornosti, a ne kao do sada ličnom promocijom i neistinama o radnicima. Velika većina zaposlenih Poštu Srbije smatra drugom kućom i prema svom preduzeću se ponaša odgovorno i savesno, nismo ni razbojnici ni huligani kako nas naziva vršilac dužnosti generalnog direktora. Mi smo odgovorni ljudi koji izdržavaju porodice.

3. Stavljanje van svage svih rešenja o kaznama i premeštajima pravdanim potrebama posla. Radnici koji su obustavili rad su se sami organizovali iza njih ne stoje ni sindikati ni političke partije. Ne želimo da niko od zaposlenih snosi nikakve posledice, ne radi se o pojedincima već o svim zaposlenima. Vrši se veliki pritisak i veliki broj pretnji je upućen i zaposlenima koji su rad obustavili pokušavajući da skrenu pažnju na svoj loš materijalni status, a isto tako i zaposlenima koji su se solidarisali i svoje nezadovoljstvo iskazali podrškom i spontanom obustavom rada na jedan sat. Napominjemo da u poštama je u svakom momentu bio dostupan šalter za korisnike. S obzirom da je veliki broj zaposlenih poštara i šalterskih radnika potpuno podržao kolege iz RPLC-a Beograd, odgovorno vam tvrdimo da je većina korisika imala potpuno razumevanje za nastalu situaciju i pružila im maksimalnu podršku.

Možda Vam se svidi i