Stigle vakcine protiv gripa

Od strane Ozon
1 komentar

Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” isporučio je Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica vakcinu protiv sezonskog gripa za zdravstvene ustanove u sremskom okrugu.

U pitanju je četvorovalentna, inaktivisana split vakcina proizvođača Sanofi Pasteur S.A. U skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisveru, vakcina sadrži cirkulišuće antigene virusa gripa: AH1N1, AH3N2, B/California soj i V /Yamagata soj.

Isporučena je količina od 12.750 doza, a distribucija domovima zdravlja je u toku. Zainteresovani za vakcinaciju treba da se jave svom izabrano lekaru.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa se prvenstveno predlaže osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući i šećernu bolest, kao i hroničnim bolestima bubrega ili oslabljenim imunitetom.

Vakcinacija se predlaže i licima starijim od 65 godina kao i osobama smeštenim u ustanovama socijalne zaštite, gojaznim osobama kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone.

Кod vakcinisanih se u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se smanjuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Кod kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešće zapaljenja pluća). Izuzimajući privremene ili trajne kontraindikacije, ovu vakcinu je moguće aplikovati već u uzrastu o navršenih 6 meseci života. Preosetljivost na jaja, pileće proteine, neomicin i formaldehid su najčešće kontraindikacije kod ove vakcine. Imunološki odgovor može biti oslabljen u slučaju imunosupresivne terapije, kao što su kortikosteroidi, citotoksični lekovi ili radioterapija.

Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju smanjenja obolevanja i umiranja, ali i smanjenja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji. Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama rizika sprovodi se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja, održavanja kolektivnog imuniteta populacije, ali i indirektno očuvanja zdravlja članova njihovih porodica odnosno kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolevanja.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica

You may also like

1 komentar

Marko 29.10.2019. - 3:56 pm

Vakcine stigle, ali ih nema više. Niko nema pojma hoće li ih dobijati.

Komentari su zatvoreni.