Startovao projekat „Matura 2019“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Pripadnici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici započeli su sa realizacijom projekta „Matura 2019“, u svim srednjim školama na području Srema. Cilj ove akcije je povećenje bezbednosti učenika završnih razreda srednjih škola i očuvanje povoljnog stanja bezbednosti za vreme maturskih proslava i drugih školskih manifestacija.

Edukativno predavanje u okviru projekta danas je održano u Srednjoj tehničkoj školi „Nikola Tesla“, a prisustvovali su mu učenici završnih razreda.

„Svake godine sa organizacijom maturske večeri startujemo bar mesec dana ranije kako bi taj dan, odnosno noć prošla bez problema i incidenata. Zajedno sa Policijskom upravom u Sremskoj Mitrovici sprovodimo niz aktivnosti koje će bezbednost učenika podići na jedan viši nivo i probleme koji su se javljali nekih ranijih godina eliminisati, pa tako policija realizuje projekat „Matura“, a naše razredne starešine za sada održavaju sastanke sa svojim đacima“, rekao je direktor STŠ „Nikola Tesla“ Milisav Daničić.

On je istakao da je dosadašnja saradnja sa Policijskom upravom u Sremskoj Mitrovici izuzetno dobra po mnogim pitanjima, ne samo po pitanju bezbednosti učenika tokom maturskih proslava, nego i u drugum segmentim kao što su sprečavanje i prevencija zloupotrebe alkohola i opojnih droga.

„Svakako kada je matura u pitanju nećemo delovati samo preventivno, nego i operativno, na samoj proslavi biće veliki broj nastavnika koji će nadgledati đake, a odlučili smo i da se tokom proslave ne služe žestoka pića. Takođe, u dogovoru sa organizatorom proslave obezbedili smo prevoz učenika od škole do sale u kojoj će ista biti održana“, rekao je Daničić i podsetio da je matura STŠ „Nikola Tesla“ zakazana za 3. jun.

Tokom projekta „Matura 2019“ policijski službenici će sremskomitrovačkim učenicima završnih razreda srednjih škola održati niz predavanja o štetnosti konzumiranja alkohola i droga i apelovati na njih da tokom proslava ne remete javni red i mir i da se dosledno pridržavaju saobraćajnih propisa, jer tako čuvaju i svoju bezbednost i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

„Cilj projekta je da maturanti bezbedno proslave maturu i završetak škole, upravo zato u okviru predavanja biće reči o prevenciji nedoličnog i nasilničkog ponašanja, održavanju javnog reda i mira, prevenciji zloupotrebe alkohola i driga, kao i o bezbednosti u saobraćaju“, rekao je školski policajac Georgije Stupar i poželeo maturantima da veselo i bezbedno proslave završetak svog srednjoškolskog obrazovanja.

U dane završetka školske godine, proslava matura i drugih manifestacija policija će pojačano kontrolisati javni red i bezbednost saobraćaja u blizini školskih dvorišta, na ulicama, trgovima i u blizini objekata u kojima će biti organizovana maturska slavlja.

„Apelujem na maturante da se dosledno pridržavaju svih saobraćajnih propisa, da ne konzumiraju alkohol kada upravljaju vozilom, da vežu pojas kako na prednjem, tako i na zadnjem sedištu, da ne koriste mobilni telefon u toku vožnje kako bi izbegli nesreće i posledice koje one sa sobom nose“, rekao je saobraćajni policajac Miroslava Jelača.

U sprovođenje sportskih aktivnosti, kulturnih i drugih manifestacija koje će biti organizovane tokom završetka školske godine uključeni su, pored policije, predstavnici svih subjekata lokalne zajednice, kako bi obeležavanje kraja školske godine proteklo što bezbednije.

Možda Vam se svidi i