„Srem folk fest“, tamburaško veče, koncert Dragane Radosavljević Cakane

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – XVI po redu Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ održaće se u Sremskoj Mitrovici u periodu od 11. do 14. avgusta.

Tim povodom je u Gradskoj kući održana konferencija za medije. Na istoj su govorili direktor „Srem folk festa“ Petar Samardžić, Dragan Đorđević, umetnički direktor festivala i predsednik CIOFF sekcije Srbije, Zoltan Hegediš, direktor Centra za kulturu Sirmiumart i predstavnik Festivala folklora “Međunarodni susreti u Obrenovcu” iz Obrenovca sa kojim “Srem Folk Fest” ostvaruje dugogodišnju saradnju u organizaciji festivala folklora.

„Srem folk fest“ će se održati na dobro poznatom lokalitetu antičkih rimskih iskopina na Žitnom trgu, a početak koncertnog programa zakazan je za 20:30 časova svakog dana. Koncertima će prethoditi defile učesnika centralnim ulicama grada sat vremena ranije.

Prema rečima Samardžića ove godine na Festivalu nastupiće 20 ansambala iz celog sveta. Program će, kako je istakao on, biti bogat i raznovrstan baš kao što su Mitrovčani, ali i gosti sa strane navikli.

“Čast je i zadovoljstvo ugostiti goste iz celog sveta koji prelaze hiljade kilometara, kontinente, okeane da bi došli u Sremsku Mitrovicu i prikazali svoje folklorno blago na našem Žitnom trgu. Pre 16 godina niko nije ni sanjao da će “Srem folk fest” postati jedan od simbola Sremske Mitrovice, jedan od brendova našeg grada koji iz godine u godinu okuplja na stotine učesnika i hiljade posetilaca. Da će postati mesto gde se sklapaju međunarodna prijateljstva. Mi se trudimo da svaki naredni festival bude bolji od prethodnog, da učesnici budu što raznovrsniji, a tako će biti i ovog leta kada će 16 zemalja predstaviti svoje folklorno stvaralaštvo, tradiciju, kulturu, narodne pesme, igre, muziku, običaje, a imaće i priliku da se upoznaju sa našim. Svim prijateljima koji dolaze iz celog sveta želimo dobrodošlicu i širom im otvaramo kapije našeg Sirmiuma i nadam se da će kao i prethodnih godina lepo se provesti”, rekao je na konferenciji Samardžić.

Umetnički direktor Festivala Đorđević objasnio je da će na ovogodišnjem festival nastupiti oko 700 učesnika iz 16 zemalja sa četiri kontinenta i to ansambli iz: Francuske, Bugarske, Meksika, Turske, Rusije, Gruzije, Bosne i Hercegovine, Španije, Poljske, Rumunije, Slovenije, Severne Makedonije, Hrvatske, Mađarske, Egipta i Srbije.

Na festival će, kako dodaje Đorđević, nastupiti i tri ansambla nacionalnih manjina i to Hrvatski kulturni centar “Srijem”, Ukrajinsko kulturno-umetničko društvo “Kolomejka” i Mađarsko kulturno-umetničko društvo “Srem”.

“Sve posetice festivala čeka jedan zaista zanimljiv i raznovrstan program, svako veče nastupiće 7 ili 8 ansambala”, rekao je Đorđević.

On je objasnio da se uporedo sa „Srem folk festom“ festivali folklora održavaju još i u Obrenovcu i Bečeju i da će deo učesnika upravo tamo biti smešten i imati nastupe i na tim manifestacijama.

„Razmenom ansambala između Mitrovice, Obrenovca i Bečeja dobijamo na kvalitetu, brojnosti i raznolikosti festivala“, rekao je Đorđević.

Zoran Čorlomanović, predstavnik Festivala folklora “Međunarodni susreti u Obrenovcu“ kratko je predstavio festival u Obrenovcu koji će se ove godine održati po deseti put. On se zahvalio organizatorima „Srem folk festa“ na višegodišnjoj uspešnoj saradnji.

„Zajedničkim snagama pravimo jedan program kojim čuvamo kulturnu baštinu Srbije, a ujedno se upoznajemo sa baštinom mnogih zemalja širom sveta. Mnogo je lakše kada zajedno radimo, kada delimo iskustva i znanja, aktivnosti i nadam se da ćemo tako nastaviti i u budućnosti“, rekao je Čorlomanović.

Zoltan Hegediš, direktor CZK „Sirmiumart“ koji je i ove godine tehnički organizator Festivala kratko je dodao da veruje da svi koji budu došli na „Srem folk fest“ sa njega će poneti najlepša sećanja i svakako će poželeti da se vrate i naredne godine.

„Želeo bi da se zahvalim svim našim prijateljima koji pomažu da Festival iz godine u godinu bude sve bolji i kvalitetniji. Višemesečne pripreme polako privodimo kraju i za sada sve ide onako kako smo planirali“, rekao je na konferenciji Hegediš.

Po zvaničnom završetku 16. Međunarodnog festivala folklora „Srem folk fest“ u četvrtak, 15. avgusta na istoj lokaciji održaće se sada već tradicionalno tamburaško veče – koncert tamburaške muzike „Od begeša do prima“ – ZA NEZABORAV- MILENKO BOBIĆ.

Nastupiće:

1. TO Sremska banda (SM)

2. TO Sremci (SM)

3. TO Stara Promenada (SM)

4. TO Čarli bend (SM)

5. TO Dobra Banda (Kikinda)

6. TO Jurke&Co (SM, NS, ZR)

7. TO Da ne umre tambura (Šašinci)

8. TO Neolit (Starčevo) .

Na istoj lokaciji Dragana Radosavljević Cakana održaće koncert narodne, izvorne i folk muzike. Početak koncerta je zakazan za 20:30 časova. U slučaju lošeg vremena koncert će biti premešten u Pozorište „Dobrica Milutinović“.

„Srem folk fest“ se od 2015. godine održava pod pokroviteljstvom CIOFF-a, Međunarodne federacije folklornih festivala koja deluje u 110 zemalja celog sveta i obuhvata oko 390 festivala. Od ove godine mitrovački festival radi i pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za saradnju sa UNSESCO-m pri Ministarstvu inostranih poslova.

You may also like