Sastanak gradonačelnika sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vjeća

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici u kabinetu gradonačelnika Vladimira Sanadera organizovan sastanak sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vjeća u Republici Srbiji.

„Praksa novog saziva Vjeća u Republici Srbiji je da obilazi lokalne samouprave i predsednike istih. Prva poseta na području Srema je Sremskoj Mitrovici gde nas je ugostio gradonačelnik Vladimir Sanader. Ono što treba istaći da je lokalna hrvatska zajednica zadovoljna saradnjom sa gradskom upravom i voleo bih da se ona nastavi i u narednom periodu kako na kulturno – obrazovnom, tako i u svakom drugom segmentu. Takođe za hrvatsku zajednicu u Mitrovici izuzetno bitna je i realizacija pregovora i dogovora oko otkupa Hrvatskog doma. Došli smo da sa gradonačelnikom porazgovaramo o temama koje se tiču Hrvatske zajednice ali i svih drugih manjinskih zajednica koje žive na teritoriji Sremske Mitrovice i okoline“, rekao je Darko Sarić Lukendić član izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vjeća u Republici Srbiji.

On je dodao da su svi problemi pripadnika nacionalnih manjina, pa i Hrvatske u srpskim lokalnim samoupravama slični problemima većinskog stanovnštva, a to je pre svega zaposlenje.

Sarić Lukendić je ujedno i najavio manifestaciju „Sremci Sremu“ koja će se održati 18. maja u Sremskoj Mitrovici, a koja će pokazati povezanost semskih zajednica i sremskih udruga na jednom kulturnom nivou.

Gradonačelnik Sanader je rekao da je dosadašnja saradnja sa hrvatskom zajednicom na visokom nivou i da će grad nastaviti da pomaže nju i ostala manjinska udruženja i kulturno umetnička društva koja postoje u okviru ovih zajednica i dodao da u prethodnom periodu nije bilo nikakvih etničkih incidenata.

„Danas pre svega želimo da se upoznamo sa članovima Hrvatskog nacionalnog vjeća u Srbiji. Grad Sremska Mitrovica će kao i do sada pomagati razvoj svih manjinskih zajednica na teritoriji grada. Mi već kroz naš budžet pomažemo manjinska udruženja na teritoriji grada i kulturno umetnička društva koja postoje u okviru ovih zajednica. Želimo da nastavimo dosadašnju uspešnu saradnju i moram da istaknem da u prethodnom periodu nismo imali nikakvih etničkih incidenata tako da sam sa te strane izuzetno zadovoljan, a sve otvorene probleme koje imamo pokušaćemo da rešimo u razgovoru sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vjeća“, rekao je Sander.

On je dodao da je Sremska Mitrovica grad poznat po tome da neguje i pomaže kulturu svih nacionalnih zajednica koje žive na njenoj teritoriji.

Možda Vam se svidi i