Resalta ugovorila javno-privatno partnerstvo za snabdevanje energijom KPZ Sremska Mitrovica

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Kompanija Resalta započinje javno-privatno partnerstvo (JPP) na polju energetske efikasnosti sa Kazneno-popravnim zavodom u Sremskoj Mitrovici. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu potpisali su Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ-a, i Ankica Barbulov, direktorka Resalta d.o.o, saopštila je ta kompanija.

– Projekat obuhvata ugovornu isporuku toplotne energije i obnovu postojećih sistema za njenu proizvodnju, kako bi se obezbedilo sigurnije i ekonomičnije snabdevanje KPZ toplotnom energijom za grejanje i pripreme sanitarne tople vode. Resalta kao privatni partner će izgraditi novu kotlarnicu na drvnu sečku i prateće skladište, sa dva kotla na biomasu ukupnog kapaciteta 2 x 1,5 MW. Obzirom da će se za proizvodnju drvene sečke koristiti otpad od proizvodnje euro paleta koju obavlja KPZ, projekat će biti samoodrživ. Ovim se godišnje emisije CO2 smanjuju za 1.400 tona, dok su finansijske uštede na proizvodnji toplotne energije tokom ugovornog perioda za javnog partnera 7%, a po isteku će dostići čak 72% – navodi se u saopštenju Resalte. 

Dodaje se da će kotlarnica snabdevati 25 objekata u okviru Kazneno-popravnog zavoda toplotnom energijom i obezbeđivati toplotu za pripremu sanitarne tople vode za potrebe 14 objekata među kojima su glavni paviljoni zavoda. 

– Nova kotlarnica će obezbediti javnom partneru ne samo stabilnije snabdevanja energijom, već i supstitutciju neekološkog, skupog i uskoro zakonom zabranjenim energetnom (mazutom) obnovljivim izvorom energije (drvenom sečkom), kao i smanjenje emisija CO2 – piše u dopisu.

Period trajanja javnog ugovora je 15 godina, tokom kojeg su obaveze privatnog partnera izrada celokupne projekne dokumentacije, ishodovanje svih potrebnih dozvola u saradnji sa javnim partnerom, implementacija i finasiranje svih predloženih mera energetske efikasnosti, ishodovanje trajnih upotrebnih dozvola, nabavka potrebne količine energenta (drvne sečke), održavanje novoprojektovanog sistema proizvodnje toplote, osiguranje mašinske i elektro opreme, uredno vođenje parametara proizvodnje toplotne energije i izveštavanje javnog partnera, mesečno merenje isporučene količine toplote. 

Ustanova KPZ je izgrađena po naredbi austro-ugarskog cara Franje Josifa u periodu od 1895. do 1899. godine. Kapacitet ustanove je projektovan za smeštaj 1.150 osuđenih, a prosečno brojno stanje je 1.280 osuđenih lica i 65 pritvorenika koji se nalaze u istražnom odeljenju.

Izvor: eKapija

Možda Vam se svidi i