Rekonstrukcija savskog nasipa startuje ove godine, a evo šta je predviđeno projektom FOTO

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Rekonstrukcija savskog nasipa u Sremskoj Mitrovici i to od starog mosta do Kapetanije startovaće u toku ove godine. Projekat vredan 1,5 miliona evra finansiraće Vlada Republike Srbije, preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetska banka.

Tim povodom danas su kej obišli ministar u Vladi Branislav Nedimović i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

„Jedna od tri lokacije na reci Savi na kojima Vlada Srbije trenutno radi jeste i Sremska Mitrovice, radi se još nasip u Drenovcu koji je zaštita za Šabac, kao i na Banovom brodu – prostoru između Banovog polja i Ravnja. Upravo juče je raspisan tender za izvođenje radova na rekonstrukciji kejskog nasipa od Starog mosta do Kapetanije. Na ovaj način mi gledamo da uoči petogodišnjice od majskih poplava 2014. godine zaštitimo preostale delove nizvodno od granice sa Hrvatskom, da zaštitimo našu državu“, rekao je Ministar Nedimović.

On je dodao da Hrvatska i Bosna takođe rade na podizanju nasipa i odbrani svojih dobara i da je potpuno normalno da to i Srbija radi na čitavoj dužini reke Save, tako da se priprema projekat rekonstrukcije nasipa i sa mačvanske strane.

„Još od 2014. godine se razmišlja o tome da se ovaj deo nasipa dodatno obezbedi, jer je ovde Sava praktično najuža i najopasnija, iz tog razloga mi smo izradili projektnu dokumentaciju koja podrazumeva da se visina ovog dela nasipa poveća sa pokretnim panelima koji će omogućiti da se u slučaju naglog priliva vode može pre svega brzo reagovati, jer oni se lako montiraju na postojeći deo betonskog nasipa i omogućavaju da se bez velike količine peska nasip brani. Naravno, njihovo korišćenje je neograničeno i samim tim oni su efikasni i finansijski su isplativi na duži vremenski period, to je jedna stvar, a s druge strane daleko su bezbeniji i možemo da garantujemo da neće doći do prodora vode kroz ove panele“, rekao je gradonačelnik Sanader.

On je objasnio da projekat podrazumeva rekonstrukciju nasipa u dužini od ukupno 1.057 metara.

„Pored postavljanja panela mi smo uradili i jedan urbanistički presek ovog nasipa gde smo u projekat ubacili i novo popločavanje samog nasipa, tako da će tu biti i tartana i behatona, biće i novog mobilijara, nova rasveta i mogu već sada da tvrdim da će ovaj deo biti mnogo lepši nego sada i da napomenem da samo postavljanje panela ako ođe do toga, neće uticati na to da se naruši slika i pogled sa nasipa ka reci Savi. Sve segmenta smo uklopili lepo u projekat i ja sam vrlo srećan što smo došli do momenta kada ćemo rešiti pitanje obaloutvrde ovde na Savi“, rekao je prvi čovek Mitrovice.

Prema njegovim rečim u okviru projekta biće izgrađen i jedan objekat za smeštaj pomenutih panela.

Gradonačelnik nije želeo da precizira tačan početak radova, jer će oni u velikoj meri zavisiti od tendera, ali je izvesno da će startovati u toku ove, a biti privedeni kraju naredne godine.

Možda Vam se svidi i