Rekonstruisan krov škole

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Radovi na kompletnoj rekonstrukciji krova starog objekta Osnovne Škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Zasavici I završeni su sredinom decembra. Isti su startovali mesec dana ranije, a tom prilikom su ih obišli direktor Slađan Papić, zatim zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, direktor Agencije za ruralni razvoj Petar Samardžić, predsednik Mesne zajednice Zasavica I Milan Ivanković, kao i nekoliko roditelja.

U školskom dvorištu u Zasavici I nalaze se dva objekta, stari objekat škole izgrađen je 1919. godine i već duže vreme je napušten, dok je drugi, noviji objekat podignut sedamdesetih godina od azbestnih ploča i uprkos činjenici da mu je već odavno istekao rok trajanja u njemu se svakodnevno odvija nastava.
„Nakon izgradnje i otvaranja nove škole u Mačvanskoj Mitrovici, pristupili smo rekonstrukciji škole u Zasavici I. U pitanju je rekonstrukcija stare škole koja je u boljem stanju od objekta koji je decenijama kasnije sagrađen. Počeli smo od sanacije krova, a nadam se da ćemo u narednom periodu nakon završenih radova preći i na ostale koji će omogućiti da se u ovom objektu u dobrim uslovima obavlja nastava“, rekla je Milovanović prilikom obilaska radova.

Direktor Papić kratko je rekao da školu u Zasavici I trenutno pohađa oko 30 učenika u dva kombinovana odeljenja, kao i nekoliko predškolaca i izrazio nadu da će se celokupna škola u bližoj budućnosti adaptirati, te istakao da je za to potrebno ukupno oko 12,5 miliona dinara.

“Objekat u kojem se sada izvodi nastava je neuslovan, u izuzetno lošem stanju. Pored činjenice da je izgrađen od toksičnih azbestnih ploča, plafoni se urušavaju, prokišnjavaju, a zidovi ljušte i jednostavno objekat nije bezbedan, tako da i roditelji, učitelji i ja kao direktor delimo istu brigu o bezbednosti svih đaka”, rekao je Papić.

Selo bez škole je selo koje se gasi, jer to je siguran znak da u njemu nema dece i da se populacija smanjuje. Kako bi mlade zadržali na selima i sprečili upravo takve scenarije potrebno je u seoskim sredinama obezbediti sve uslove kao i u gradu ili bar približno jednake.

„U našim selima je iz godine u godinu sve manje i manje stanovnika, a to se direktno odražava i na broj dece u školskim klupama. To nije slika samo mitrovačkih, škola u Sremu i Mačvi, nego je to nažalost slika našeg srpskog sela. Upravo zbog toga lokalne samouprave treba više da doprinesu unapređenju i oživljavanju sela i to u svim oblastima i sferama, dakle i u poljoprivredi i u školstvu, u oblasti infrastrukture, socijalne politike, turizma i svim ostalim sferama života. Ovde u Zasavici I imamo prelepu crkvu Svete Trojice na kojoj Zasavčanima mnogi mogu da pozavide, a odmah preko puta nje nalazi se objekat škole, odnosno dva objekta koja su u dosta lošem stanju. Stari objekat je bio napušten, a drugom „novom“ objektu je istekao rok trajanja odavno, ali u njemu se i dalje održava nastava, baš zato je Grad Sremska Mitrovica učinio ozbiljne napore da bi se prikupile sve potrebne dozvole za rekonstrukciju ovog objekta, obezbeđena su sredstva za radove na krovu od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i ja se nadam da ćemo u narednom periodu imati novac i za nastavak radova kako bi svim đacima, kao i nastavnom osoblju obezbedili dobre uslove za rad i boravak“, rekao je Samardžić.

Predsednik Mesne zajednice Ivanković kratko je rekao je da će rekonstrukcija starog objekta biti od velikog značaja za sve učenike, ali i za celo selo.
„Zasavica je specifično mesto, mladi ljudi se ne iseljavaju u velikom broju kao što je to slučaj sa brojnim okolnim selima, malo je praznih kuća, što znači da mladi imaju volju i želju da ostanu ovde, samo im treba obezbediti uslove“, rekao je Ivanković i zahvalio se lokalnoj samoupravi na razmevanju i pomoći.

Za radove na krovu sredstva su obezbeđena od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje u visni od 2,5 miliona dinara.

Možda Vam se svidi i