Radovi na crkvi u Martincima

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na hramu Svetog Nikole u Martincima trenutno su u toku radovi na obnovi fasade.

Iste su danas sa starešinom hrama jerejem Branimirom Čolićem obišli načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport Ilija Nedić, zatim direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica Petar Samardžić i predsednik Mesne zajednice Martinci Darko Gavrilović koji je tom prilikom obećao da će do seoske slave 22. maja svi radovi biti privedeni kraju.

Sredstva za ove radove zajedničkim snagama obezbedili su meštani Martinaca svojim dobrovoljnim prilozima, Crkvena opština Martinci i Grad Sremska Mitrovica.

„Tri decenije na crkvi nisu realizovani neki ozbiljniji radovi, posledni put se na fasadi radilo davne 1989. godine i upravo zato obnova je za nas veoma značajna, jer za svako selo, pa i naše nabitniji su hramovi, ambulante i škole. Sve više meštana dolazi u crku kako bi pronašlo svoj duhovni mir i na nama je da je očuvamo, da je obnavljamo i ne damo zubi vremena“, rekao je prilikom današnje posete Gavrilović.

On je najavio da će pored radova na crkvi u naredna dva do tri meseca startovati radovi i na rekonstrukciji velike sale seoskog doma kulture koja je zapuštena već duži niz godina. Pored toga, prema negovim rečima, radiće se na asfaltiranju pojedinih ulica u selu i uređenju kanalske mreže.

Gavrilović se zahvalio meštanima, crkvi i gradu na sredstvima koja su omogućila radove na obnovi fasade.

Starešina Čolić kratko je rekao da je kao što obnavljamo svoje domove podjednako potrebno da i dom Božiji uvek bude obnovljen i u funkciji.

„Pojedini radovi su vršeni na crkvi s vremena na vreme, ali na fasadi se nije radilo čak 30 godina, što je mora se priznati jako puno. Radovi su se odvijali lepo dok izvođač nije naišao na pukoti na simsu koja mora biti sanirana, čim se ona sanira, nastavlja se i sa fasadom“, rekao je Čolić.

On je dodao da je u Martincima sedam godina i da je za to vreme shvatio da je Srem specifična sredina, da je dosta pobožnog, ali ne i crkvenog naroda.

„Duhovnost treba da se ogleda i u odlasku u svoje hramove, možemo mi njega da obnovimo, da ga napravimo od zlata, ali ako je on prazan kao pećina onda on nema svrhu, baš zato apelujem na narod, na sve ljude da se duhovnosti obraćaju i vraćaju svojoj veri. Ova crkva bitiše i živi 245 godina, mnogo je onih koji su ovde kršteni, venčani, ispraćani opelom, potrebno je da se ljudi vrate svojoj crkvi, svojoj tradiciji, jer jedan narod čini i njegova vera“, rekao je Čolić.

Obnova fasade na crkvu Svetog Nikole nastavak je akcije obnove objekata u seoskim mesnim zajednicama koju podržava lokalna samouprava.

„Zajedničkim snagama, naporima i sredstvima omogućeno je da ova pravoslavna svetinja koja je stara skoro dva i po veka zablista jednim novim sjajem, da ostane mesto okupljanja vernika i da bude dobar primer prakse, odnosno primer koji pokazuje kako meštani mogu da budu složni i jedinstveni u borbi i želji da se uradi nešto za svoje selo, a upravo je to ono što i Srpska pravoslavna crkva propagira i zagovara“, rekao je direktor Samardžić prilikom današnje posete.

Ukupna vrednost radova na obnovi fasade iznosi oko 1, 3 miliona dinara, od toga 200.000 dinara obezbedio je Grad Sremska Mitrovica, a ostatak sredstava meštani i Crkvena opština Martinci.

Možda Vam se svidi i